Lekka sałatka z arbuzem i miętą
Myśl o świeżym, schłodzonym arbuzie sprawia, że od razu mamy ochotę go zjeść. A właściwie trzeba by było powiedzieć – wypić. Arbuz bowiem zawiera ponad 90% wody! W związku z tym niełatwo znaleźć tam ogromne pokłady witamin i składników mineralnych. Jednak w miąższu arbuza znajdują się w niewielkiej ilości witaminy: A, niektóre z grupy B oraz C. Można też doszukać się nieco potasu, żelaza, wapnia i magnezu.
Składniki:
- ćwiartka arbuza,
- 2 łyżki świeżego soku z limonki,
- 2-3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty,
- 2 łyżki koniaku,
- pieprz.
Przygotowanie:
Do blendera wrzuć liście mięty, sok z limonki i koniak. Zmiksuj wszystko. Usuń pestki z arbuza, odkrój skórę i potnij miąższ na kwadratowe kawałki. Wrzuć owoc do miski i zalej sosem z blendera. Dopraw pieprzem do smaku.
Komentarz:
Arbuz jest często wykorzystywany w celu ugaszenia pragnienia oraz w kosmetyce. Używa się go do maseczek na twarz, ponieważ ma działanie przeciwzmarszczkowe i tonizujące, pomaga również przy leczeniu stanów zapalnych skóry. Pomaga także w przemianie materii i leczeniu nerek. Sałatka arbuzowo-miętowa jest więc spełnieniem marzeń osób na diecie, które czasem tęsknią za czymś słodkim.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 75,62 kcal |
Białka | 1,35 g |
Węglowodany | 13,9 g |
Tłuszcze | 0,32 g |
Błonnik | 1,24 g |