Trwa ładowanie...

Lekka sałatka z arbuzem i miętą

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:14
Lekka sałatka z arbuzem i miętą
Lekka sałatka z arbuzem i miętą

Myśl o świeżym, schłodzonym arbuzie sprawia, że od razu mamy ochotę go zjeść. A właściwie trzeba by było powiedzieć – wypić. Arbuz bowiem zawiera ponad 90% wody! W związku z tym niełatwo znaleźć tam ogromne pokłady witamin i składników mineralnych. Jednak w miąższu arbuza znajdują się w niewielkiej ilości witaminy: A, niektóre z grupy B oraz C. Można też doszukać się nieco potasu, żelaza, wapnia i magnezu.

Składniki:

  • ćwiartka arbuza,
  • 2 łyżki świeżego soku z limonki,
  • 2-3 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty,
  • 2 łyżki koniaku,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Do blendera wrzuć liście mięty, sok z limonki i koniak. Zmiksuj wszystko. Usuń pestki z arbuza, odkrój skórę i potnij miąższ na kwadratowe kawałki. Wrzuć owoc do miski i zalej sosem z blendera. Dopraw pieprzem do smaku.

Komentarz:

Arbuz jest często wykorzystywany w celu ugaszenia pragnienia oraz w kosmetyce. Używa się go do maseczek na twarz, ponieważ ma działanie przeciwzmarszczkowe i tonizujące, pomaga również przy leczeniu stanów zapalnych skóry. Pomaga także w przemianie materii i leczeniu nerek. Sałatka arbuzowo-miętowa jest więc spełnieniem marzeń osób na diecie, które czasem tęsknią za czymś słodkim.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie75,62 kcal
Białka1,35 g
Węglowodany13,9 g
Tłuszcze0,32 g
Błonnik1,24 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze