Liczi – najcenniejsze właściwości zdrowotne
Owoce liczi bardzo często nazywane są chińskimi śliwkami. Legendy głoszą, że dobroczynnym wpływem na zdrowie tych owoców zachwycał się już sam Konfucjusz. Do dziś zresztą cenione są za swoje właściwości i stanowią tradycyjny składnik indyjskiej ajurwerdy czy medycyny chińskiej.
Owoce liczi są bardzo smaczne, ale również nietrwałe – szybko się psują. Aby skorzystać ze wszystkich cennych składników, których dostarczają, warto wybierać te dojrzałe, jędrne i zjadać je zaraz po powrocie z zakupów. Owoce te nie są już w Polsce czymś egzotycznym – można kupić je praktycznie w każdym supermarkecie za stosunkowo niską cenę, ok. 12 zł za kilogram.
Na odchudzanie
Owoce liczi są doskonałym elementem diety osób odchudzających się. Mają bardzo mało kalorii, ale dużo błonnika pokarmowego, co pozwala pohamować apetyt i utrzymać prawidłową masę ciała.
Błonnik i woda pomagają utrzymać prawidłowe procesy trawienne, zapobiegają zaparciom. Dodatkowo znajdujące się w owocach polifenole zapobiegają gromadzeniu się nadmiernych ilości tłuszczu w organizmie.
Na odporność
Zawarte w owocach flawonoidy są znane z tego, że potrafią hamować rozwój komórek nowotworowych w organizmie człowieka – zwłaszcza tych w przypadku raka piersi.
Dzięki obecności polifenoli i witaminy C, owoce liczi zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne m.in. za proces starzenia się skóry. Witamina C działa również wzmacniająco, chroniąc naturalną odporność organizmu.
Na młodość
Chińskie śliwki skutecznie chronią cerę przed szkodliwym promieniowaniem UV dzięki zawartości oligonolu – tej samej substancji, która opóźnia procesy starzenia się skóry. Duża zawartość wody w owocach zapewnia utrzymanie równowagi elektrolitowej, dzięki czemu jedzenie owoców może sprawić, że z dnia na dzień poczujemy przypływ dodatkowej energii. Liczi to naturalny energetyk.
Na ból
Polifenole łagodzą ból – w tradycyjnej medycynie chińskiej liczi w formie proszku jest używane podczas leczenia stanów zapalnych. Dodatkowo zawiera duże ilości witamin z grupy B oraz takie składniki mineralne jak potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Owoce wpływają dobroczynnie na pracę układu sercowo-naczyniowego dzięki zawartości wapnia. Z kolei magnez i fosfor dbają także o dobrą kondycję kości.
Na zdrowie
Liczi można jeść na surowo, ale także jako dodatek do sałatek czy odchudzających koktajli. Wyśmienicie smakuje z krewetkami. W Chinach przysmakiem jest smażone liczi w cieście.
Jeśli chcesz zatrzymać jego egzotyczny smak, użyj w tym celu koniecznie oleju kokosowego, a do ciasta dodaj pieprz cayenne, który wprowadzi doskonałą równowagę pomiędzy słodkim a ostrym smakiem. Liczi możesz również zamrażać oraz suszyć. Już gotową przekąskę kupisz w sklepie ze zdrową żywnością lub za pośrednictwem internetu. Suszone owoce liczi przypominają rodzynki.
Liczi może być trujące
Jak podaje "The Lancet” owoce liczi mogą być trujące, zwłaszcza dla dzieci. Przez 20 lat lekarze z Indii próbowali ustawić, skąd tak wysoka śmietelność wśród dzieci w indyjskim stanie Bihar. Każdego roku umierało tam średnio 100 dzieci, które dotąd nie wykazywały problemów ze zdrowiem.
Co je łaczyło?
Jak się okazało, większość zmarłych dzieci pochodziła z ubogich rodzin i zamieszkiwała tereny, gdzie uprawiano liczi. Dzieci zjadały znalezione w sadach niedojrzałe owoce, aby zaspokoić głód. Znajduje się w nich hipoglicyna - toksyna, która gwałtownie obniża poziom glukozy, co może doprowadzić nawet do drgawek i utraty przytomność.