Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki

Znajduje się w lodówkach większości Polaków. Jemy go dużo - średno nawet kilka kilogramów rocznie.

Choć na świecie istnieją dziesiątki gatunków sera żółtego, Polacy szczególnie upodobali sobie goudę. To ser produkowany z mleka krowiego, półtwardy, podpuszczkowy, dojrzewający. Jego receptura wywodzi się z holenderskiego miasta Gouda.

Gatunek ten jest łagodny w smaku, ma delikatny aromat. Może właśnie to sprawia, że jest tak popularny.

Postanowiliśmy sprawdzić, co mają w składzie sery gouda sprzedawane w polskich dyskontach. O zdanie zapytaliśmy także dietetyka.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Przeczytaj także: Wstydliwe sekrety prezydentów. Kto pali, a kto nie może żyć przez nuggetsów?

Ser gouda jest jednym z najbardziej lubianych żółtych serówSer gouda jest jednym z najbardziej lubianych żółtych serów
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

/ 5Lidl: gouda w kawałku

Na początku przyjrzyjmy się serowi gouda "Bluedino" z Lidla. Ten w wersji pakowanej w kawałku ma w składzie mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych oraz barwnik: annato. Lista składników jest więc dość krótka.

- I całkiem przystępna, ponieważ nie ma w niej konserwantu. Przyczepić się mogę jedynie do tego, że stabilizator jest już na trzecim miejscu w składzie - zaznacza dietetyk Emilia Kołodziejska, którą poprosiliśmy o komentarz.

/ 5Lidl: gouda w plasterkach

Gouda w Lidlu dostępna jest także w plastrach
Gouda w Lidlu dostępna jest także w plastrach © wp.pl

Wydawać by się mogło, że każdy ser gouda marki Bluedino będzie miał ten sam skład. Okazuje się jednak, że listy składników różnią się. Gouda w plasterkach, oprócz wymienionych wcześniej, zawiera także substancję konserwującą: azotan potasu.

- Trudno jednoznacznie i z całą pewnością stwierdzić, z czego to wynika, ponieważ są to informacje producenckie. Można jednak przypuszczać, że sery w plastrach mogą się szybciej psuć i stąd decyzja o dodaniu do składu właśnie konserwantu - wyjaśnia Emilia Kołodziejska.

Przeczytaj także: Uważaj na leki na zgagę dostępne bez recepty. Nie łykaj bez opamiętania

/ 5Biedronka: gouda w kawałku

Gouda z Biedronki nie ma w składzie konserwantu
Gouda z Biedronki nie ma w składzie konserwantu © wp.pl

Również sieć Biedronka ma w swojej ofercie ser gouda w rożnych formach. Jako pierwszą przeanalizujmy produkt w kawałku.

Mleko, sól, kultury bakterii mlekowych, stabilizator chlorek wapnia oraz barwnik annato. Tak wygląda skład sera gouda marki "Światowid". Znowu nie jest źle.

- Na plus jest brak konserwantu. Aczkolwiek zastanawia mnie obecność barwnika. Świadczyć ona może o nie do końca jasnym procesie produkcji. Takie sery robione są często szybko, producenci nie czekają kilku tygodni zanim zaczną dojrzewać i nabiorą koloru. Można więc przypuszczać, że jego barwa jest sztuczna - mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.

/ 5Biedronka: gouda w plastrach

Plastry goudy z mają zamienioną kolejność składników
Plastry goudy z mają zamienioną kolejność składników © wp.pl

Co ciekawe, plastrowana gouda z Biedronki nie posiada konserwantu. Jednak, podobnie jak odpowiednik z Lidla, zamieniono w niej kolejność na liście składników. Chlorek wapnia znalazł się na trzecim miejscu, a kultury bakterii - na czwartym. To zabieg, który ma uchronić produkt przed szybkim psuciem się.

/ 5Biedronka: gouda mierzwiona

W Biedronce kupimy także goudę mierzwioną ze składem identycznym jak ser w plastrach
W Biedronce kupimy także goudę mierzwioną ze składem identycznym jak ser w plastrach © wp.pl

W Biedronce znajdziemy także ser gouda mierzwiony, czyli o bardzo cienkich plasterkach. Skład niczym nie różni się od produktu o "normalnej" grubości plasterków.

Który ser jest lepszy: z Lidla czy z Biedronki?

- W mojej opinii ten, który nie zawiera konserwantu - podsumowuje Emilia Kołodziejska.

Nasz pojedynek wygrała więc gouda z Biedronki.

- Wybierając ser żółty, należy patrzeć właśnie przede wszystkim na ich obecność w składzie. Jeśli mamy możliwość, szukajmy serów z jak najkrótszą listą składników. Ideałem by było, gdyby nie zawierała ona ani stabilizatorów, ani konserwantów, a jedynie mleko, sól i bakterie fermentacji mlekowej. Wtedy mamy pewność, że ser posiada wartości odżywcze - dodaje Kołodziejska.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka