2 z 5Konserwa turystyczna z Lidla
Głównym składnikiem konserw turystycznych jest mięso wieprzowe. Produkt z Lidla zawiera go 54 proc. Na następnym miejscu na liście składników są: woda, tłuszcz wieprzowy i mięso oddzielone mechanicznie (pełna lista składników na zdjęciu).
- To nie jest tragiczny skład. Widzę tutaj całkiem przyzwoitą ilość mięsa. Negatywnie na cały skład wpływa jednak duża zawartość wody, MOM i sól - podkreśla Emilia Kołodziejska, dietetyk. - Jest też spora zawartość tłuszczu zwierzęcego, który ma poprawić smak i teksturę produktu.
Konserwa turystyczna z Lidla zawiera aż osiem tzw. E, czyli dodatków do żywności. Wśród nich znajdziemy difosforan disodowy (emulgator i regulator kwasowości), gumę ksantanową (zagęstnik), poprawiający wyrazistość smaku glutaminian sodu czy azotyn sodu (konserwant).
Przeczytaj także: Chroni przed udarem w upalne dni. Nie ma nic lepszego