Limonki. Jakie mają korzyści zdrowotne

Cytrusy te często dodaje się do potraw w celu podkreślenia smaku. Stanowią ważny element kuchni meksykańskiej, wietnamskiej i tajskiej.

Uprawia się je cały rok w klimacie tropikalnym. Są mniejsze i mniej kwaśne od cytryny, a jednocześnie dużo zdrowsze.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie limonki / Shutterstock

/ 6Wartości odżywcze

Według bazy danych Departamentu Żywności i Rolnictwa USA sok z jednej limonki (około 44 g) zawiera 11 kcal, 4 g węglowodanów (w tym 1 g cukru).

Dostarcza też 22 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Jedna łyżeczka skórki z limonki (około 1 g) dostarcza organizmowi 1 kcal i 4 proc. zalecanej dawki witaminy C.

Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych limonki? Sprawdź tabelę produktu, która dostępna jest TUTAJ.

/ 6Serce

Obraz
© Zdjęcie lekarza / Shutterstock

Badania opublikowane przez czasopismo medyczne "ARYA Atherosclerosis" wykazały, że sok oraz skórka z limonki zmniejszają nacieki tłuszczowe w tętnicach wieńcowych, które mogą prowadzić do powstawania tak zwanych złożonych blaszek miażdżycowych, a następnie do chorób sercowo-naczyniowych.

/ 6Przeciw drobnoustrojom

Obraz
© Zdjęcie limonki / Shutterstock

Sok z limonki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Badania opublikowane przez czasopismo "Medycyna Tropikalna i Zdrowie Międzynarodowe" ("Tropical Medicine& nternational Health") wykazały, że sok z limonki hamuje np. rozwój bakterii przecinkowca cholery.

/ 6Zapobieganie astmie

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Ryzyko rozwoju astmy jest niższe u osób, które spożywają dużą ilość konkretnych substancji.

Jednym z takich składników jest witamina C, która występuje w wielu owocach i warzywach, w tym również w limonce.

/ 6Lepsze wchłanianie żelaza

Obraz
© Zdjęcie owoców / Shutterstock

Niedobór żelaza to jeden z najczęstszych niedoborów odżywczych w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną anemii.

Spożywanie pokarmów obfitujących w witaminę C wraz z żywnością, która jest bogata w żelazo, zwiększy zdolność organizmu do wchłaniania pierwiastka.

/ 6Wzmocnienie układu odpornościowego

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Żywność obfitująca w witaminę C i inne antyoksydanty może wspomóc układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę.

Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka