Limonki. Jakie mają korzyści zdrowotne
Cytrusy te często dodaje się do potraw w celu podkreślenia smaku. Stanowią ważny element kuchni meksykańskiej, wietnamskiej i tajskiej.
Uprawia się je cały rok w klimacie tropikalnym. Są mniejsze i mniej kwaśne od cytryny, a jednocześnie dużo zdrowsze.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wartości odżywcze
Według bazy danych Departamentu Żywności i Rolnictwa USA sok z jednej limonki (około 44 g) zawiera 11 kcal, 4 g węglowodanów (w tym 1 g cukru).
Dostarcza też 22 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Jedna łyżeczka skórki z limonki (około 1 g) dostarcza organizmowi 1 kcal i 4 proc. zalecanej dawki witaminy C.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych limonki? Sprawdź tabelę produktu, która dostępna jest TUTAJ.
Serce
Badania opublikowane przez czasopismo medyczne "ARYA Atherosclerosis" wykazały, że sok oraz skórka z limonki zmniejszają nacieki tłuszczowe w tętnicach wieńcowych, które mogą prowadzić do powstawania tak zwanych złożonych blaszek miażdżycowych, a następnie do chorób sercowo-naczyniowych.
Przeciw drobnoustrojom
Sok z limonki ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Badania opublikowane przez czasopismo "Medycyna Tropikalna i Zdrowie Międzynarodowe" ("Tropical Medicine& nternational Health") wykazały, że sok z limonki hamuje np. rozwój bakterii przecinkowca cholery.
Zapobieganie astmie
Ryzyko rozwoju astmy jest niższe u osób, które spożywają dużą ilość konkretnych substancji.
Jednym z takich składników jest witamina C, która występuje w wielu owocach i warzywach, w tym również w limonce.
Lepsze wchłanianie żelaza
Niedobór żelaza to jeden z najczęstszych niedoborów odżywczych w krajach rozwiniętych i jest główną przyczyną anemii.
Spożywanie pokarmów obfitujących w witaminę C wraz z żywnością, która jest bogata w żelazo, zwiększy zdolność organizmu do wchłaniania pierwiastka.
Wzmocnienie układu odpornościowego
Żywność obfitująca w witaminę C i inne antyoksydanty może wspomóc układ odpornościowy w walce z zarazkami, które powodują przeziębienia czy też grypę.
Stosowanie zdrowej diety bogatej w owoce i warzywa jest szczególnie ważne w okresie zimowym, gdy poziom aktywności fizycznej często spada.