Liście kalarepy - zdrowsze niż przypuszczaliśmy

Choć kalarepa jest warzywem popularnym i łatwo dostępnym, niewielu z nas wie, że o wiele więcej cennych właściwości niż samo "jabłko", posiadają liście. Są one doskonałym źródłem wielu witamin i pierwiastków mineralnych.

Liście kalarepy powinny jeść osoby z niedoborem żelaza.Liście kalarepy powinny jeść osoby z niedoborem żelaza.
Źródło zdjęć: © 123RF
Ewa Rycerz

Lepszy wzrok, większa odporność na wirusy, wyrównane ciśnienie tętnicze, równa praca serca. Jedząc kalarepę, poprawiamy wiele różnych parametrów zdrowotnych organizmu. W niewielkiej zielonej kulce, będącej źródłem niemalże wszystkich witamin i minerałów, znajdziemy także substancje o nazwie glukozynolany.

Związki te rozkładają sie na dwie inne substancje: izotiocyjany oraz indole. Jak poinformowano na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago w 2012 roku, substancje te wykazują działanie przeciwnowotworowe. Dowiodły tego kilkuletnie badania, choć naukowcy stale podkreślają, że potrzebne są kolejne. W kalarepie znajdziemy ich od 40 do 52 mg na 100 g.

Przeczytaj także:

Jak poprawnie myć owoce i warzywa?

Liście kalarepy - właściwości

Specjaliści nie mają wątpliwości co do tego, że najbogatszą w składniki odżywcze częścią kalarepy są liście. To właśnie w nich znajduje się duża ilość żelaza. Liście kalarepy powinny więc włączyć do swojej diety przede wszystkim osoby cierpiące na anemię. Ale nie tylko.

Dodatkowa porcja krwiotwórczego pierwiastka potrzebna będzie także kobietom w ciąży i po porodzie, ponieważ to one w szczególności są narażone na niedobory tego składnika.

Liśćie kalarepy zawierają mnóstwo chlorofilu.
Liśćie kalarepy zawierają mnóstwo chlorofilu. © 123RF

W liściach kalarepy znajdziemy także spore ilości chlorofilu, czyli naturalnego związku o właściwościach antyoksydacyjnych. Spożywanie chlorofilu, czyli zielonego barwnika, wskazane jest dla osób, które mają problemy z wątrobą lub pęcherzykiem żółciowym. Związek przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu.

Chlorofil wykazuje także właściwości regulujące perystaltykę jelit, działa także przeciwzapalnie i łagodząco, przyspiesza gojenie ran.

Liście kalarepy charakteryzują się także zdecydowanie większą zawartością witaminy C w porównaniu do części okrągłej. Będą więc odpowiednie dla osób z obniżoną odpornością.

Jak jeść liście kalarepy? Najlepiej na surowo - w surówkach i sałatkach. W ten sposób zachowamy wszystkie składniki odżywcze. Liście można także zblanszować bądź delikatnie podgotować. Należy przy tym jednak uważać, ponieważ w procesie gotowania zniszczeniu ulega chlorofil, przez co liście tracą cenne właściwości.

Źródła

  1. zdrowie.gazeta.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka