- Dietetyk Ewa Kozłowska
- Artykuł zweryfikowany przez eksperta
Kalarepa - charakterystyka, właściwości, zalety
Kalarepa, charakterystyczna, bulwiasta roślina z rodziny kapustowatych, nie cieszy się w Polsce zbytnią popularnością. A szkoda, bo poza walorami smakowymi kalarepę wyróżniają naprawdę cenne właściwości zdrowotne.
Kalarepa to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych, które wszechstronnie wpływają na nasz organizm, chroniąc go przed licznymi chorobami.
Kalarepa zawiera mnóstwo potasu, fosforu, jodu, miedzi i wapnia. Wystarczy zjeść jedną główkę, by w stu procentach pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Wbrew pozorom najcenniejszą częścią są jednak liście kalarepy, które większość z nas niepotrzebnie wyrzuca do kosza. Pod względem zawartości niezbędnych dla zdrowia związków liście kalarepy znacznie przewyższają smakowity korzeń. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kalarepy?
Zobacz także: Olej, który warto mieć w kuchni. Chroni serce, obniża cholesterol
Kalarepa - działanie przeciwnowotworowe
Antyrakowe działania kalarepy potwierdzają przedstawione już w 2012 roku badania chińskich naukowców. Wynika z nich, że dzięki swoim właściwościom kalarepa, podobnie jak inne warzywa kapustne, nie tylko przeciwdziała rozwojowi nowotworu piersi, ale dodatkowo zwalcza powstałe już komórki rakowe. Właściwości kalarepy eliminują czynniki sprzyjające uszkodzeniom DNA i zapobiegają transformacji zdrowych komórek w komórki nowotworowe.
W testach udział wzięło około 5 tysięcy kobiet zmagających się z nowotworem. W ciągu trzech lat każdego dnia zjadały kilogram tego typu roślin. Okazało się, że dzięki temu znacznie zmniejszyło się u nich ryzyko przedwczesnej śmierci i nawrotu choroby.
A wszystko dzięki obecnym w składzie kalarepy glukozynolanom, czyli związkom siarki zaliczanym do grona substancji odgrywających najważniejszą rolę w profilaktyce nowotworów.
Kalarepa - praca serca
Regularne sięganie po kalarepę pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając rozwój groźnych chorób. Duża zawartość witaminy C w kalarepie, jednego z kluczowych składników pozwalających utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego.
Choroba objawia się znacznym osłabieniem organizmu, bólami głowy, problemami żołądkowymi i spadkiem odporności. Warto wiedzieć, że dzięki zawartości wapnia w kalarepie ma ona właściwości poprawiania absorpcji żelaza, dlatego korzyści regularnego jedzenia kalarepy są w tym przypadku podwójne.
Kalarepa - udar
Wysokie dawki potasu (360 mg/100 g) w kalarepie nadają jej właściwości naturalnego środka rozszerzającego naczynia krwionośne i wzmacniającego ściany tętnic. Dzięki tym właściwościom kalarepy poprawia się poziom dotlenienia organizmu, a jednocześnie spada ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu.
Kalarepa - odchudzanie
Kalarepa to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w diecie osób walczących z nadwagą.
Kalarepa poprawia działanie układu trawiennego. Ponadto kalarepa eliminuje nieprzyjemne zaparcia i wzdęcia, poprawia metabolizm i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
Mała zawartość kalorii w kalarepie (28 kcal/100 g) sprawia, że można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia. Ponadto zawarte w kalarepie właściwości odchudzające, które zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości błonnika pokarmowego, oznaczają, że kalarepa zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Zawarte w kalarepie substancje hamują proces przemiany cukrów w tłuszcz. Udowodniono, że częste spożywanie kalarepy zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.
Kalarepa - sezon na kalarepę
Warzywo najlepiej smakuje wczesną wiosną, dlatego już niebawem najsmaczniejszych i najbogatszych pod względem wartości odżywczych sztuk kalarepy warto wypatrywać na sklepowych półkach.
Wybierajmy kalarepę, która kształtem przypomina żarówkę, bez pęknięć, zniszczonych liści i innych skaz. Przed zjedzeniem kalarepa musi zostać oczywiście dokładnie obrana.
Zewnętrzna, twarda powłoka kalarepy powinna zostać usunięta w całości. Pamiętajmy, by nie wyrzucać odciętych liści kalarepy.
Po umyciu warto przechowywać kalarepy w plastikowym worku w lodówce – będą świetnym dodatkiem do sałatek, zwłaszcza w połączeniu z innymi warzywami zielonymi, takimi jak rzepa czy jarmuż.
Ze względu na małą ilość kalorii w kalarepie jest ona częstym składnikiem różnych przepisów. Co ciekawe, choć zazwyczaj kalarepa jest jedzona na surowo, to świetnie nadaje się też do zapiekania i duszenia. Przepisy z kalarepą dają dużo możliwości. W sieci bez problemu znajdziemy przepisy na mizerię i surówkę z kalarepy, czy przepis na kalarepę faszerowaną.
Zobacz także: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej
Kalarepa - walory smakowe
Kalarepa najlepiej smakuje na surowo, jednak z powodzeniem można gotować ją na parze, a nawet zapiekać. Urozmaici smak zupy i gulaszu, a rozdrobniona nada ciekawego charakteru ulubionym dipom i pastom kanapkowym.
Dzięki sporej dawce chlorofilu w liściach kalarepy, kalarepa uchodzi za jedno z najlepszych warzyw oczyszczających organizm z toksyn. Liście kalarepy mają działanie moczopędne, wspierają pracę wątroby i wspomagają perystaltykę jelit.
Liście kalarepy można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania sałatek i surówek, dzięki czemu zachowają wszystkie składniki odżywcze. Liście kalarepy nadają się one też do duszenia, co jednak odbiera im trochę ze swoich właściwości.