Kalarepa - charakterystyka, właściwości, zalety

Kalarepa, charakterystyczna, bulwiasta roślina z rodziny kapustowatych, nie cieszy się w Polsce zbytnią popularnością. A szkoda, bo poza walorami smakowymi kalarepę wyróżniają naprawdę cenne właściwości zdrowotne.

Kalarepa to prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych, które wszechstronnie wpływają na nasz organizm, chroniąc go przed licznymi chorobami.

Kalarepa zawiera mnóstwo potasu, fosforu, jodu, miedzi i wapnia. Wystarczy zjeść jedną główkę, by w stu procentach pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

Wbrew pozorom najcenniejszą częścią są jednak liście kalarepy, które większość z nas niepotrzebnie wyrzuca do kosza. Pod względem zawartości niezbędnych dla zdrowia związków liście kalarepy znacznie przewyższają smakowity korzeń. Co jeszcze warto wiedzieć na temat kalarepy?

Zobacz także: Olej, który warto mieć w kuchni. Chroni serce, obniża cholesterol

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło 123 rf

/ 6Kalarepa - działanie przeciwnowotworowe

Antyrakowe działania kalarepy potwierdzają przedstawione już w 2012 roku badania chińskich naukowców. Wynika z nich, że dzięki swoim właściwościom kalarepa, podobnie jak inne warzywa kapustne, nie tylko przeciwdziała rozwojowi nowotworu piersi, ale dodatkowo zwalcza powstałe już komórki rakowe. Właściwości kalarepy eliminują czynniki sprzyjające uszkodzeniom DNA i zapobiegają transformacji zdrowych komórek w komórki nowotworowe.

W testach udział wzięło około 5 tysięcy kobiet zmagających się z nowotworem. W ciągu trzech lat każdego dnia zjadały kilogram tego typu roślin. Okazało się, że dzięki temu znacznie zmniejszyło się u nich ryzyko przedwczesnej śmierci i nawrotu choroby.

A wszystko dzięki obecnym w składzie kalarepy glukozynolanom, czyli związkom siarki zaliczanym do grona substancji odgrywających najważniejszą rolę w profilaktyce nowotworów.

/ 6Kalarepa - praca serca

Obraz
© Źródło: 123 rf

Regularne sięganie po kalarepę pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszając rozwój groźnych chorób. Duża zawartość witaminy C w kalarepie, jednego z kluczowych składników pozwalających utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi, zapobiega rozwojowi nadciśnienia tętniczego.

Choroba objawia się znacznym osłabieniem organizmu, bólami głowy, problemami żołądkowymi i spadkiem odporności. Warto wiedzieć, że dzięki zawartości wapnia w kalarepie ma ona właściwości poprawiania absorpcji żelaza, dlatego korzyści regularnego jedzenia kalarepy są w tym przypadku podwójne.

/ 6Kalarepa - udar

Obraz
© 123RF

Wysokie dawki potasu (360 mg/100 g) w kalarepie nadają jej właściwości naturalnego środka rozszerzającego naczynia krwionośne i wzmacniającego ściany tętnic. Dzięki tym właściwościom kalarepy poprawia się poziom dotlenienia organizmu, a jednocześnie spada ryzyko wystąpienia zawału czy udaru mózgu.

Z podobnych względów cenne jest także zawarte w kalarepie żelazo, które dodatkowo zapobiega anemii, będącej coraz częstszym problemem współczesnego, aktywnie żyjącego człowieka.

/ 6Kalarepa - odchudzanie

Obraz
© Źródło: 123 rf

Kalarepa to warzywo, którego nie powinno zabraknąć w diecie osób walczących z nadwagą.

Kalarepa poprawia działanie układu trawiennego. Ponadto kalarepa eliminuje nieprzyjemne zaparcia i wzdęcia, poprawia metabolizm i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.

Mała zawartość kalorii w kalarepie (28 kcal/100 g) sprawia, że można po nią sięgać bez wyrzutów sumienia. Ponadto zawarte w kalarepie właściwości odchudzające, które zawdzięcza przede wszystkim sporej zawartości błonnika pokarmowego, oznaczają, że kalarepa zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Zawarte w kalarepie substancje hamują proces przemiany cukrów w tłuszcz. Udowodniono, że częste spożywanie kalarepy zmniejsza ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2.

/ 6Kalarepa - sezon na kalarepę

Obraz
© Źródło: 123 rf

Warzywo najlepiej smakuje wczesną wiosną, dlatego już niebawem najsmaczniejszych i najbogatszych pod względem wartości odżywczych sztuk kalarepy warto wypatrywać na sklepowych półkach.

Wybierajmy kalarepę, która kształtem przypomina żarówkę, bez pęknięć, zniszczonych liści i innych skaz. Przed zjedzeniem kalarepa musi zostać oczywiście dokładnie obrana.

Zewnętrzna, twarda powłoka kalarepy powinna zostać usunięta w całości. Pamiętajmy, by nie wyrzucać odciętych liści kalarepy.

Po umyciu warto przechowywać kalarepy w plastikowym worku w lodówce – będą świetnym dodatkiem do sałatek, zwłaszcza w połączeniu z innymi warzywami zielonymi, takimi jak rzepa czy jarmuż.

Ze względu na małą ilość kalorii w kalarepie jest ona częstym składnikiem różnych przepisów. Co ciekawe, choć zazwyczaj kalarepa jest jedzona na surowo, to świetnie nadaje się też do zapiekania i duszenia. Przepisy z kalarepą dają dużo możliwości. W sieci bez problemu znajdziemy przepisy na mizerię i surówkę z kalarepy, czy przepis na kalarepę faszerowaną.

Zobacz także: Wyjaśniamy, dlaczego słodkie, słone i tłuste produkty smakują najlepiej

/ 6Kalarepa - walory smakowe

Obraz
© 123RF

Kalarepa najlepiej smakuje na surowo, jednak z powodzeniem można gotować ją na parze, a nawet zapiekać. Urozmaici smak zupy i gulaszu, a rozdrobniona nada ciekawego charakteru ulubionym dipom i pastom kanapkowym.

Dzięki sporej dawce chlorofilu w liściach kalarepy, kalarepa uchodzi za jedno z najlepszych warzyw oczyszczających organizm z toksyn. Liście kalarepy mają działanie moczopędne, wspierają pracę wątroby i wspomagają perystaltykę jelit.

Liście kalarepy można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania sałatek i surówek, dzięki czemu zachowają wszystkie składniki odżywcze. Liście kalarepy nadają się one też do duszenia, co jednak odbiera im trochę ze swoich właściwości.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka