Longan, czyli smocze oko – właściwości i zastosowanie
Owoc longanu z wyglądu jest bardzo podobny do liczi – nic dziwnego, to jego bliski krewny. W smaku jest jednak nieporównywalny do żadnego innego owocu na świecie. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji, a jego nazwa w języku chińskim oznacza smocze oko.
Świeże owoce longanu dostępne są w niektórych sklepach internetowych. Koszt to około 20 zł za 250 g. Smocze oko możesz zdobyć też w postaci suszonej lub zamknięte w puszce w słodkim syropie. 100 g suszonych owoców kosztuje ok. 30 zł, z kolei za puszkę zapłacisz ok. 15 zł. Owoce longanu wykorzystuje się nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne.
Owoce pełne witamin
Miąższ owocu jest pełen witaminy C znanej ze swoich właściwości przeciwutleniających. Witamina doskonale zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia się organizmu oraz powstawanie stanów zapalnych mogących być przyczyną zmian nowotworowych w organizmie.
Zapewnia też zdrową promienną cerę. W "smoczych oczach" znajdziesz również witaminy A, D, E, K, niacynę, witaminy z grupy B, beta–karoten, kwas foliowy, cholinę oraz likopen.
Longan to niskokaloryczny owoc – 100 g zawiera zaledwie 50 kcal.
Sole mineralne w owocach longanu
W owocach longanu znajdują się również cenne dla organizmu sole mineralne – żelazo redukujące uczucie zmęczenia (owoce są uważane w Azji za naturalny sposób na pobudzenie organizmu), fosfor odpowiedzialny za silne mięśnie i mocne kości. Znajdziesz w nich również magnez kojący nerwy oraz potas odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego.
Regularne spożywanie owoców longanu wpływa pozytywnie na pracę serca i śledziony, a także odżywienie krwi.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat wartości odżywczych longanu? Sprawdź tabelę produktu TUTAJ.
Longan walczy ze stresem
Logan jest polecany osobom chcącym poprawić pamięć oraz koncentrację. Przyczynia się do szybszego gojenia się ran oraz poprawia wzrok, dlatego w szczególności wskazany jest dla osób w podeszłym wieku. Owoce zapobiegają także anemii.
Ekskluzywne kosmetyki z ekstraktem z longanu
Owoce longanu znalazły swoje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Ekstrakt z pestek jest cennym składnikiem najlepszych marek kosmetyków walczących z cellulitem. Ekstrakt jest związkiem hamującym białka PAI-1 – odpowiedzialne za odżywianie i dotlenianie tkanki tłuszczowej. Dzięki swoim właściwościom zapobiega jej rozrostowi.
Longan w kuchni azjatyckiej
Longan jest stałym składnikiem kuchni orientalnej. Spożywany jest w różny sposób – ten świeży można jeść bezpośrednio po obraniu ze skórki, jak również dodawać do sałatek, koktajli czy deserów. W Azji jednym z popularniejszych deserów są owoce longanu moczone w mleczku lub wodzie kokosowej podawane ze słodkim ryżem, dodaje się je również do zup, aby wydobyć ich delikatny smak. Przysmakiem jest również świeżo wyciśnięty sok z owoców longanu. Suszone z kolei stanowią dodatek do ciast i ciasteczek.