Łosoś hodowlany: czy może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości? Naukowcy ostrzegają

Ryby są zachwalane jako bardzo zdrowe. Zaleca się, aby regularnie pojawiały się na naszych stołach. Okazuje się jednak, że mogą powodować również negatywne skutki. Badacze ostrzegają, że łosoś hodowlany może szkodzić zdrowiu.

Łosoś hodowlany może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłościŁosoś hodowlany może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Łosoś hodowlany może szkodzić zdrowiu

Spożywnie ryb może niekorzystnie odbić się na zdrowiu, jeśli wybierzemy niewłaściwy gatunek. Łosoś to jedna z najsmaczniejszych ryb. Hodowlany jest również bardziej atrakcyjny cenowo niż dziki.

W "Medical News Today" opublikowano wyniki badań. Naukowcy z Cleveland Clinic zauważyli, że łososie hodowlane mogą szkodzić zdrowiu.

Łosoś hodowalny może zwiększać ryzyko raka, cukrzycy i otyłości

W hodowli wykorzystywane są chemikalia, pestycydy i tucząca karma. W sztucznych akwenach łososie nie mają przestrzeni, aby się poruszać. Rybom podawane są także antybiotyki, aby uodpornić je na choroby.

Najgorsza ryba do jedzenia

Skutkiem jest większa zawartość tłuszczu w mięsie hodowlanych łososi, w porównaniu z dzikimi przedstawicielami tego gatunku. To oznacza również wyższą kaloryczność produktu.

Szkodliwe chemikalia i antybiotyki wraz z rybim mięsem przenikają do ludzkiego organizmu.

Badania wciąż trwają, ale istnieją przesłanki, by sądzić, że jedzenie łososi hodowlanych może być odpowiedzialne za częstsze występowanie nowotworów.

Wzrasta również prawdopodobieństwo otyłości oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.

Dziki łosoś, według ekspertów, to lepszy wybór, a jego spożywanie nie ma negatywnych skutków dla organizmu.

Łosoś hodowalny jest mniej zdrowy niż dziki łosoś

Ryby uważane są za zdrowe jedzenie. Kwasy omega-3 zawarte w nich korzystnie wpływają na ludzki organizm.

W dodatku ryby są świetnym źródłem białek, przy jednoczesnej niewielkiej zawartości tłuszczu. To dlatego lekarze i dietetycy zachęcają, aby jeść ryby co najmniej dwa razy w tygodniu.

Chociaż badania wciąż trwają, lekarze apelują, aby nie ignorować ryzyka związanego ze spożywaniem łososi hodowlanych. Lepiej zainwestować w żywność bezpieczniejszą dla zdrowia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka