Łosoś w papryce - składniki i sposób przygotowania
Wartość odżywcza łososia jest podkreślana przez wielu dietetyków, a także doceniana przez wszystkich, którzy pragną zdrowo się odżywiać. Mięso łososia zawiera specjalny rodzaj kwasu tłuszczowego, jakim jest omega-3. Kwasy te zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i przyklejaniu się ich do ścian naczyń krwionośnych, poza tym zbijają zły cholesterol.
Składniki:
- 1/2 filetu z łososia,
- 1/4 szklanki nektaru z agawy,
- 1 łyżka papryki mielonej,
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
- 1 łyżeczka soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Opłucz łososia, osusz, a następnie umieść w foremce do pieczenia. W małej misce wymieszaj paprykę, kminek i sól z pieprzem. Nektarem z agawy polej rybę i obtocz dokładnie cały kawałek łososia mieszanką przypraw. Marynuj w lodówce przez co najmniej godzinę. Następnie wrzuć na ruszt lub włóż do piekarnika. Na grillu po kilku minutach przewróć łososia na drugą stronę. Razem powinien piec się ok. 10 minut. W piekarniku łosoś powinien zostać ok. 15 minut.
Komentarz:
W łososiu znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Trzeba pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może zastąpić nam mięso. To prosta do przyrządzenia i bardzo smaczna potrawa.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 187,05 kcal |
Białka | 8,2 g |
Węglowodany | 28,19 g |
Tłuszcze | 5,57 g |
Błonnik | 3,11g |