Lubisz krwiste steki? To niedobrze – nie dostarczasz organizmowi odpowiedniej ilości białka

Kulinarni znawcy twierdzą, że smak mięsa najlepiej czuć, jeśli jemy je niedosmażone. Według nich, to właśnie półsurowe steki będą najbardziej smakować naszemu podniebieniu. Okazuje się jednak, że nijak ma się to do kwestii zdrowotnych. Naukowcy twierdzą, że szczególnie u starszych osób, znacznie korzystniejsze będzie jedzenie mięsa dobrze wysmażonego. Dlaczego?

Seniorzy, którzy wolą krwiste steki, dostarczają organizmowi mniej białka niż ci, którzy wybierają te wysmażoneSeniorzy, którzy wolą krwiste steki, dostarczają organizmowi mniej białka niż ci, którzy wybierają te wysmażone
Aleksandra Miłosz

Białko ma zasadnicze znaczenie w budowaniu i kontroli pracy mięśni, a także w utrzymaniu serca i płuc w dobrej kondycji. Badacze z Francuskiego Narodowego Instytutu Badań nad Rolnictwem twierdzą, że starsi miłośnicy steku w wersji krwistej otrzymują znacznie mniej białka niż ci, którzy wybierają mięso mocno wysmażone. Tymczasem utrzymanie właściwej ilości tego makroskładnika jest kluczowe dla starszych osób, bo zapobiega utracie mięśni, co jest naturalnym następstwem procesu starzenia.

Naukowcy przy współpracy z lekarzami ze Szpitala Uniwersyteckiego im. Clermont – Ferranda we Francji zaprosili do badania 10 ochotników w wieku od 70 do 82 lat. Jedna grupa badanych miała za zadanie jeść steki krwiste, druga z kolei te wysmażone. Badania krwi pobieranej po posiłku pozwoliły naukowcom sformułować właściwe wnioski.

Zobacz także:

#dziejesienazywo: Co powinien jeść senior?

"Aby zapobiec sarkopenii, zaleca się starszym osobom spożywanie dobrze wysmażonego mięsa" - twierdzą naukowcy w opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition artykule. Co więcej, większa ilość białka może zapobiec też powstawaniu udarów u seniorów. Potwierdzają to badania opublikowane w czasopiśmie "Neurology". Według nich osoby, w których diecie znajdowało się dużo białka, były aż o 20 proc. mniej narażone na udar niż ci, którzy przyjmowali mniejsze ilości tego składnika.

Zobacz także:

Naukowcy szacują, że jeśli każdy z nas zacznie jeść więcej białka, to śmiertelność z powodu udarów mózgu zmniejszy się nawet o 1,5 mln. Ja już wiem, co przygotować na obiad, a ty?

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka