Najlepsze źródła witaminy A 

Nie bez przyczyny witamina A stoi na czele "alfabetu witaminowego". Uczestniczy ona bowiem w wielu zasadniczych procesach, które zachodzą w organizmie człowieka. Leczy choroby oczu i przeciwdziała tzw. kurzej ślepocie, zwiększa odporność (wzmacniając pracę błony śluzowej nosa, gardła, jelit i płuc), korzystnie działa na serce, obniżając poziom cholesterolu we krwi, wpływa również pozytywnie na pracę tarczycy.

Witamina A występuje pod dwiema nazwami: w produktach pochodzenia zwierzęcego nazywana jest retinolem, z kolei w produktach roślinnych – beta-karotenem.

Czy wiesz, w jakich produktach występuje najwięcej witaminy A?

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Margaryna, chrupkie pieczywo, owoce na kolację. Dieta, którą polecają cukrzykom, to skandal

Źródła witaminy AŹródła witaminy A
Źródło zdjęć: © Źródła witaminy A [Shutterstock]
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz

/ 5Marchewka

Na myśl o witaminie A, większości z nas od razu przychodzi do głowy marchewka. I rzeczywiście, w 100 g tego warzywa znajduje się 16 mg karotenu. Jeżeli naszemu organizmowi brakuje witaminy A, jako pierwsze reagują na ten niedosyt oczy. Czeka cię całonocna nauka? Spędzasz cały dzień przed komputerem?

Wybierasz się w długą podróż i będziesz prowadził samochód? W jakikolwiek sposób nie męczysz wzroku, warto abyś wzbogacił swoją dietę właśnie o marchew. Wystarczy 10 dag tego warzywa, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A. Oprócz niej marchewka zawiera także witaminy B2, B3, B5, B6, C, E, H, K oraz wiele składników mineralnych, m.in. cynk, żelazo, mangan, wapń, fosfor, sód, potas, fluor i jod.

/ 5Bataty

Słodkie ziemniaki pełne witamin
Słodkie ziemniaki pełne witamin © Słodkie ziemniaki pełne witamin [Shutterstock]

Słodkie ziemniaki goszczą na polskich stołach znacznie rzadziej niż tradycyjne, a szkoda, ponieważ przewyższają je znacznie pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Swój pomarańczowy kolor bataty zawdzięczają beta-karotenowi. To świetny przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki, które powodują starzenie się skóry. Ludzki organizm przekształca ten związek w witaminę A i o ile jej przedawkowanie może być niebezpieczne, to jeżeli uzyskamy ją z beta-karotenu, nasz organizm potrafi samoistnie redukować wchłanianą dawkę.

Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, witamina A poprawia wygląd naszej skóry, ponadto działa antybakteryjnie, przez co może zlikwidować trądzik.

Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.

Zobacz też: Polki kupują miliony opakowań rocznie

/ 5Czerwona papryka

Wydawać by się mogło, że żółta, czerwona lub zielona papryka różnią się od siebie jedynie kolorem i smakiem. Nic bardziej mylnego. Każdy z rodzajów papryki ma nieco inne właściwości, przy czym najlepszym źródłem witaminy A jest papryka czerwona (na jej kolor wpływa właśnie beta-karoten).

Jedna średniej wielkości papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w 140 proc. Beta-karoten odżywia skórę i przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych. Ponadto to właśnie w czerwonej odmianie tego warzywa znajduje się rutyna, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, chroniąc nasze serce przed chorobami.

/ 5Tuńczyk

Bogactwo witaminy D
Bogactwo witaminy D © Bogactwo witaminy D [Shutterstock]

Jedną z głównych zalet tuńczyka jest obfitość witaminy A. Już 100 gramów tej ryby zapewni w 50 proc. zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Inne ryby i owoce morza, również bogate w witaminę A, to chociażby jesiotr, makrela czy ostrygi.

Tuńczyk to także źródło witaminy D, która zapobiega problemom w układzie kostnym, witamin z grupy B pozytywnie oddziałujących na system nerwowy oraz witaminy PP, która obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała chorobom serca. Tuńczyk to także bogactwo selenu i wapnia.

/ 5Suszone morele

Morele są źródłem żelaza
Morele są źródłem żelaza © Morele są źródłem żelaza [Shutterstock]

Również przekąski z suszonych moreli są dobre dla naszych oczu. Już kubek tych smacznych owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A w 94 proc. Dietetycy polecają, aby każdego dnia zjadać 10 suszonych moreli.

Nawet diabetycy mogą swobodnie włączyć je do swojej diety. Oprócz silnego przeciwutleniacza, jakim jest beta-karoten, w morelach znajdują się także witaminy z grupy B, witaminy C, E, żelazo, potas, wapń, fosfor i bor. Dzięki tym składnikom suszone morele pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu, pozytywnie wpływają na pracę serca oraz przeciwdziałają powstawaniu kamieni nerkowych.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka