Ludzie jedzący sfermentowaną soję żyją dłużej

Soja przedstawiana jest przede wszystkim, jako dobre źródło białka, które może być substytutem mięsa. Okazuje się, że z korzyści płynących ze spożywania soi mogą korzystać nie tylko wegetarianie. Badania japońskich naukowców pokazują, że sfermentowana soja może pomóc nam w walce ze śmiertelnymi chorobami.

Ludzie jedzący sfermentowaną soję żyją dłużejLudzie jedzący sfermentowaną soję żyją dłużej
Źródło zdjęć: © iStock

Soja to źródło witamin

Soja jest ciekawym urozmaiceniem dla diety człowieka. Zawiera nie tylko dużo pełnowartościowego białka, ale również aminokwasów, których skład jest podobny do tych, które można odnaleźć w białku zwierzęcym. Jest również bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Prócz witaminy B, soja zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na fosfor i żelazo.

Teraz Japończycy zbadali wpływ sfermentowanej soi na zdrowie. Naukowcy przeanalizowali dane z jedenastu publicznych ośrodków zdrowia zlokalizowanych w całej Japonii. Łącznie przetworzono dane 92 tysięcy pacjentów.

Fermentowana soja

Każdy z pacjentów biorących udział w badaniu musiał wypełnić kwestionariusz, w którym opisywał swój dotychczasowy tryb życia, stan zdrowia, a także stosowaną dietę. Prócz danych z ankiet, lekarze analizowali jeszcze informacje zgromadzone w trakcie piętnastu lat obserwacji, a także karty zgonów ludzi biorących udział w badaniu.

Carrulim – naturalna mikstura na oczyszczanie organizmu

Sfermentowaną soję znajdziemy np. w zupie miso (iStock)
Sfermentowaną soję znajdziemy np. w zupie miso (iStock)
Japończycy chętnie sięgają po produkty z soi (iStock)
Japończycy chętnie sięgają po produkty z soi (iStock)

Zobacz też Alergia na soję

Naukowcy skupili się przede wszystkim na wpływie sfermentowanych produktów sojowych na zdrowie uczestników badania. Porównywali ich wyniki z osobami jedzącymi niesfermentowanej soi (np. tofu), a także z tym, którzy sięgali zazwyczaj po smażone tofu.

Choroby sercowo-naczyniowe

Po przeanalizowaniu sporej ilości danych badacze doszli do wniosku, że im wyższe spożycie sfermentowanych produktów sojowych (na przykład tradycyjnych, japońskich miso i natto), tym mniejsze ryzyko przedwczesnej śmierci. Lekarze zauważyli, że u takich osób występuje mniejsze ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych. regularne jedzenie sfermentowanej soi może chronić nasze serce przed zawałem oraz zatorem. Minimalizuje także ryzyko miażdżycy.

Osoby, które deklarowały jedzenie tofu bez fermentacji żyły krócej (iStock)
Osoby, które deklarowały jedzenie tofu bez fermentacji żyły krócej (iStock)

Lekarze zwracają jednak uwagę, że analiza przyzwyczajeń żywieniowych osób badanych była prowadzona na podstawie deklaracji samych badanach. Nie może więc być brana pod uwagę jako rzetelne badanie. Sami Japończycy zauważają konieczność przeprowadzenia dodatkowych obserwacji, które mogą potwierdzić ich przypuszczenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka