Mąka arachidowa – wartości odżywcze i zastosowanie

Mąka arachidowa to produkt, który powstaje po zmieleniu orzechów ziemnych. Wykorzystuje się ją w kuchni, ponieważ nadaje potrawom orzechowy aromat, ale i przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Warto ją stosować do wypieków, ciast, ciasteczek, koktajli oraz muffinek, klusek czy placków. Jakie właściwości ma mąka z fistaszków? Na co pomaga? Kto nie powinien jej jeść?

Mąka arachidowa – wartości odżywcze i zastosowanieMąka arachidowa – wartości odżywcze i zastosowanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest mąka arachidowa?

Mąka arachidowa, czyli mąka z orzechów arachidowych (orzechów ziemnych) to bezglutenowy substytut mąki pszennej. Orzech ziemny, inaczej orzech arachidowy, to gatunek roślin z rodziny bobowatych, który pochodzi z Ameryki Południowej. Orzeszki ziemne w ścisłym tego słowa znaczeniu nie są orzechami. To nasiona roślin strączkowych.

Orzech arachidowy jest grochem z rodziny bobowatych. Surowiec jest najczęściej wykorzystywany do produkcji masła orzechowego. To także popularna przekąski i składnik słodyczy, deserów i dań.

Jak powstaje mąką z orzechów ziemnych?

Mąka arachidowa powstaje w wyniku zmielenia częściowo odtłuszczonych orzechów ziemnych. Dodatkowo czasem się ją praży, by uzyskać wyraźniejszy smak i bardziej suchą konsystencję. Tego typu mąka jest dość ciężka, wilgotna oraz brązowa. Ma słodki smak z wyraźnymi ziemnymi nutami arachidów. Aby zachować jej świeżość, konsystencję oraz właściwości, pakuje się ją w szczelne woreczki. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.

Jak zrobić mąkę orzechową?

Mąkę arachidową można zrobić samodzielnie. Wystarczy bardzo drobno zmielić orzechy, wysypać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100⁰ C na 45 minut. W międzyczasie trzeba co jakiś czas mieszać orzechy. Gotową mąkę przesypuje się szczelnie zamykanego pojemnika.

Wartości odżywcze mąki arachidowej

Mąka arachidowa jest niskowęglowodanowa, bezglutenowa i wegańska. Zawiera sporo białkaoraz znaczne ilości aminokwasów, które są ich budulcem białek. Obecny jest w niej również błonnik, jednonienasycone i wielonienasycone tłuszcze, witaminy z grupy B i przeciwutleniacze oraz minerały, takie jak cynk, żelazo, miedź, magnez, wapń, potas i selen.

Porcja 100 g mąki arachidowej dostarcza prawie 400 kcal. Najczęściej w sklepach można kupić odtłuszczoną mąkę z orzechów ziemnych, która zawiera śladowe ilości kwasów tłuszczowych (głównie jednonienasyconych). Cechuje ją przy tym stosunkowo niski poziom węglowodanów i proporcjonalnie dużo błonnika.

Właściwości prozdrowotne mąki z orzechów ziemnych

Orzechy arachidowe są źródłem wielu substancji, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie i kondycję organizmu. Tym samym okazuje się, że mąka arachidowa:

  • wspiera pracę serca,
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL, podwyższa poziom dobrego cholesterolu HDL, co oznacza poprawę poziomu lipidów we krwi,
  • pozwala na kontrolę glikemii,
  • ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może mieć dobry wpływ na leczenie chorób takich jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2, choroby nerek, schorzenia płuc,
  • poprawia odporność,
  • łagodzi migrenowe bóle głowy,
  • zapobiega nadciśnieniu i udarom, zapobiega chorobohttps://portal.abczdrowie.pl/cholesterol-ldl)m układu sercowo-naczyniowego,
  • może zmniejszać ryzyko raka, chorób układu krążenia, choroby Alzheimera czy cukrzycy,
  • opóźnia procesy starzenia.

Do czego mąka arachidowa – przepisy

Dzięki dużej zawartości tłuszczu mąka arachidowa świetnie nadaje się dla amatorów kuchni ketogenicznej. Polecane są także w dietach wegetariańskich i wegańskich, ponieważ pozwala uzupełnić niedobory białka.

Mąka arachidowa jest bardzo wszechstronna. Można ją dodawać do:

  • naleśników i gofrów,
  • pieczywa,
  • koktajli typu smoothie, na bazie owoców czy warzyw,
  • jako posypkę do płatków zbożowych (płatków owsianych, musli lub granoli), owsianki czy jaglanki,
  • słodyczy,
  • panierek,
  • sosów, ponieważ dobrze zagęszcza też sosy - zwłaszcza azjatyckie,
  • zup,
  • ciężkich ciast i babeczek: pierników, ciast czekoladowych, muffinek. Wypieki z mąki arachidowej mają przyjemny, orzechowy smak.

Mąka z orzechów arachidowych a przeciwwskazania

Mąka arachidowa, choć jest smaczna, pożywna i zdrowa, nie może być konsumowana przez wszystkich. Przeciwwskazaniem jest alergia na orzeszki ziemne. W takiej sytuacji jej spożycie wywołuje objawy reakcji alergicznej. To pokrzywka, obrzęk, nudności, mrowienie w ustach, biegunka, duszność i ból.

Orzeszki ziemne to jeden z najsilniejszych alergenów. Choć reakcja alergiczna na orzeszki dotyka maksymalnie 2% populacji, nawet niewielkie ilości spożytych fistaszków lub produktów, które je zawierają, mogą wywołać wstrząs anafilaktyczny. Wówczas obserwuje się szybki puls, zawroty głowy, obrzęk gardła i niebezpieczne problemy z oddychaniem.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka