Rośliny strączkowe - wartości odżywcze, kaloryczność, wskazania, przeciwwskazania

Rośliny strączkowe to rośliny pochodzące z rodziny bobowatych. Rośliny strączkowe charakteryzują się dużymi nasionami i uprawia się je jako rośliny pastewne, jadalne. Uprawia się je dla nasion oraz paszy. Do jadalnych roślin strączkowych należą między innymi: bób, ciecierzyca, fasola zwykła i wielokwiatowa, groch zwyczajny, soczewica i soja.

Fasola należy do roślin strączkowychFasola należy do roślin strączkowych
Źródło zdjęć: © 123RF

Rośliny strączkowe - wartości odżywcze

Warzywa strączkowe takie jak bób, fasola, soczewica czy groch to jedne z najpopularniejszych pokarmów na świecie.

Uważa się je za zdrowe i smaczne warzywa zawierające dużą ilość białka o wysokiej wartości biologicznej. Co ciekawe, rośliny strączkowe to jedne z bardzo niewielu pokarmów łączących w swoim składzie białko i błonnik pokarmowy.

Oprócz tego, do składników odżywczych roślin strączkowych należą także witaminy z grupy B, wapń, żelazo, fosfor, jod, miedź oraz cynk.

Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego

Błonnik zawarty w roślinach strączkowych wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, szczególnie na perystaltykę jelit. Jeżeli borykamy się z zaparciami, rośliny strączkowe oprócz dostarczenia ważnych składników odżywczych złagodzą także nasze dolegliwości.

Rośliny strączkowe - kaloryczność

Najpopularniejsze rośliny strączkowe i ich wartości kaloryczne w 100 gramach produktu:

  • Bób - 90 kalorii
  • Biała fasola - 346 kalorii
  • Fasola szparagowa - 42 kalorii
  • Groch - 350 kalorii
  • Groszek zielony - 100 kalorii
  • Soczewica - 360 kalorii
  • Soja - 444 kalorii

Rośliny strączkowe - wskazania

Białko zawarte w roślinach strączkowych jest niezbędnym dla naszego organizmu składnikiem odżywczym, szczególnie w okresie dojrzewania. Często powinny spożywać go kobiety w ciąży i sportowcy. Jest to białko o doskonałej przyswajalności. Największą ilość białka zawierają ziarna soi oraz soczewicy, a także grochu i fasoli.

Rośliny strączkowe zawierają dużo energii, ponieważ są bogate w węglowodany. Dzięki temu zapełnimy nasze zapotrzebowanie energetyczne jeśli jesteśmy na diecie skierowanej na przybranie masy.

Składniki mineralne zawarte w roślinach strączkowyuch to fosfor, magnez, jod, potas, wapń i żelazo. Są to składniki konieczne do prawidłowego funkcjonowania wielu układów naszego organizmu, w tym nerek, mózgu czy układu krążenia.

Chociaż warzywa strączkowe charakteryzują się dużą wartością energetyczną, mają one niski indeks glikemiczny - gotowana soja - 18, gotowana fasola - 33. Oprócz tego, warzywa strączkowe zawierają wiele substancji przeciwutleniających oraz tzw. fitoestrogenów, co zapobiega występowaniu miażdżycy oraz chorób serca i nowotworów.

Warzywa strączkowe działają zasadotwórczo, dzięki czemu są zalecane w diecie mającej na celu odkwaszenie organizmu. Regularne spożywanie roślin strączkowych odkwasza organizm i umożliwia zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Rośliny strączkowe - przeciwwskazania

Nadmierne spożywanie roślin strączkowych może doprowadzić do problemów z tarczycą z powodu zawartych w nich tioglikozydów. Oprócz tego, choroby cierpiące na wrzody, refluks lub zespół jelita drażliwego mogą odczuwać dolegliwości po spożyciu roślin strączkowych. W przypadku nowotworów zaleca się unikanie ziaren soi.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka