Mąka migdałowa – właściwości i zastosowanie

Mąka pszenna jest coraz częściej zastępowana innymi rodzajami mąk. Używa się ich nie tylko do pieczenia, ale też zagęszczania sosów czy naleśników. Mąka migdałowa jest w polskiej kuchni doceniana coraz częściej. Jak zrobić mąkę migdałową w domu? Do czego ją wykorzystać?

Mąką migdałowa nie zawiera też glutenu.Mąką migdałowa nie zawiera też glutenu.
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Jak smakuje mąka migdałowa?

Mąka migdałowa ma słodki smak i wyróżnia się białą barwą. Otrzymuje się ją poprzez zmielenie migdałów, które same w sobie mają wiele cennych składników. Dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, jedno- i wielonasyconych, a przy tym niewiele mają węglowodanów. Cechę tę docenią osoby będące na diecie ketogenicznej i o niskiej zawartości węglowodanów. Mąką migdałowa nie zawiera też glutenu, więc może być spożywana przez osoby mające alergię na gluten lub chorujące na celiakię. Migdały zawierają też duże ilości magnezu, żelaza i wapnia, więc w pierwiastki te obfituje też mąka migdałowa.

Dzięki cennym właściwościom prozdrowotnym mąka migdałowa to cenny zamiennik mąki pszennej. Nie należy jednak spożywać jej zbyt często. Migdały zawierają kwas fitynowy, który zmniejsza wchłanianie niektórych minerałów.

Mąka migdałowa – właściwości

Mąka migdałowa jest cennym elementem diety osób z chorobami serca. Obecne w niej składniki pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wspomagają też pracę układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w niej antyoksydanty obniżają ciśnienie krwi. Chronią też organizm przed działaniem wolnych rodników, które uważa się za jedne z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia raka okrężnicy.

Nietypowe zastosowania mąki kukurydzianej

Do czego wykorzystać mąkę migdałową w kuchni?

Mąka migdałowa coraz częściej pojawia się w naszych kuchniach. Można ją kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Za 0,5 kg opakowanie zapłacić trzeba od 13 do 25 kg. Cena może być odzwierciedleniem składu produktu. Najbardziej wartościowa mąką migdałowa składa się wyłącznie z migdałów.

Mąka migdałowa z powodzeniem może zastąpić mąkę pszenną (w stosunku 1:1). Sprawdzi się przy wypieku ciast, ciasteczek, muffinów, pizzy. Może też pełnić rolę zagęszczacza sosów i zup. Z jej dodatkiem można przygotować również naleśniki, racuchy i placki. Ze względu na słodki smak dobrze uzupełnia smak deserów, koktajli i płatków śniadaniowych. Warto jednak pamiętać, że ciasto z mąki migdałowej może być mniej pulchne, niemniej nie warto z niej rezygnować.

Mąkę migdałową można też w łatwy sposób przygotować w domu. Jak to zrobić?

Mąka migdałowa – jak zrobić?

O ile kupienie mąki migdałowej w sklepie może być trudne, bo to nadal nie jest produkt popularny, o tyle same migdały bez problemu znajdziemy w każdym hipermarkecie. Dostępne są łuskane i niełuskane, i w obu tych wersjach nadają się do przygotowania mąki. Przed wrzuceniem ich do blendera czy młynka do kawy można je namoczyć, nie jest to jednak warunek konieczny.

By zrobić mąkę migdałową, migdały mieli się do uzyskania konsystencji proszku. W czasie wykonywania tej czynności konieczne jest robienie krótkich przerw. Migdały należy mielić z wyczuciem, by zamiast mąki nie powstało masło migdałowe.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka