7 najzdrowszych mąk i ich wpływ na nasze zdrowie
Orkisz to niezwykle cenne zboże, które jest uprawiane najczęściej w gospodarstwach ekologicznych. Ta odmiana pszenicy spożywana była już w starożytności, gdzie stanowiła główne pożywienie gladiatorów i uczestników igrzysk olimpijskich. Posiłek taki dawał im bowiem sporo siły i energii. To jednak nie wszystkie prozdrowotne właściwości orkiszu. Spożywanie tego zboża bardzo dobrze wpływa na funkcjonowanie całego organizmu: wzmacnia odporność, usuwa toksyny, obniża poziom cholesterolu, działa antyalergicznie i przeciwzapalnie. Dowiedziono ponadto, że orkisz wspomaga krążenie, pozytywnie wpływa na pracę jelit i spowalnia procesy starzenia się.
Ta wiekowa już odmiana pszenicy swoje właściwości zawdzięcza obecności w ziarnach lekkostrawnego białka, błonnika pokarmowego, wielu witamin i minerałów, jak również kwasów nienasyconych (zwłaszcza kwasu linolenowego).
Mąka owsiana
To jedna z mąk, którą można przygotować samodzielnie w domu. A potrzebny do tego jest tylko jeden składnik – płatki owsiane, które należy wsypać do naczynia miksującego. Po zmieleniu płatków na pył, otrzymamy mąkę idealną do wypieków. Mąka owsiana jest bogata w tłuszcze, które w większości składają się z kwasu linolowego, oleinowego i palmitynowego. Bardzo dobrze wpływają one na pamięć i koncentrację. Zmielone ziarno owsa zawiera również białka, węglowodany, jak również witaminy z grupy B oraz istotne dla naszego organizmu pierwiastki, m.in. magnez, wapń. Nie brakuje w mące owsianej błonnika.
Mąka z prosa
Proso to jedno z najstarszych zbóż. Znane jest ludzkości od wieków. Choć przez lata było zapomniane, obecnie przeżywa swój renesans. Nie zawiera bowiem glutenu, jest zatem odpowiednie dla osób, które go nie tolerują lub zmagają się z celiakią.
Mąka z prosa jest lekkostrawna, nie powoduje zgagi ani nadkwasoty. Bogata jest w witaminy (zwłaszcza z grupy B) oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, krzem. Kryje w sobie spore ilości białka. Wykorzystuje się ją do wypieków, jak również w czasie przygotowywania placków i naleśników. Używa się jej także jako zagęszczacz zup i sosów. Warto mieszać ją z innymi rodzajami mąk.
Mąka sojowa
Otrzymuje się ją wyłącznie z ekologicznych upraw soi. Nadaje potrawom lekko orzechowy smak, jest lekka i puszysta. Praktycznie nie zawiera skrobi, a ilość białka ma dwa razy większą niż mąka pszenna. Mąkę sojową dodaje się do wypieku chleba i bułek, co w znacznym stopniu opóźnia proces czerstwienia pieczywa.
Mąka sojowa stanowi istotne uzupełnienie diety wegańskiej. Jest często stosowana jako substytut jaj (idealnie wiąże ciasto).
Mąka z amarantusa
Amarantus znany jest co najmniej od 5 tysięcy lat. Spożywany był przez Inków, Azteków i Majów. Jest bogaty w wiele witamin i pierwiastków cennych dla naszego organizmu. W Polsce znany jako szarłat.
Mąka z amarantusa jest mąką bezglutenową. Zawiera spore pokłady błonnika, wapnia, magnezu i żelaza. Jest idealna dla kobiet w ciąży i dla osób zmagających się z anemią. Ułatwia trawienie i wspomaga pracę układu pokarmowego. Wiele w niej kwasów tłuszczowych (jedno- i wielonasyconych), więc poleca się ją w profilaktyce chorób serca. Warto dodawać ją do wypieku pieczywa i ciast. Stanowi idealny dodatek do zup, sałatek i sosów, nadając potrawom lekko orzechowy posmak.
Mąka teff (z trawy abisyńskiej)
Teff (inaczej miłka abisyńska) to roślina niezwykła: znana ludzkości od wieków, łatwa w uprawie, odporna na choroby, wydajna (wystarczy kilka jej ziaren, by obsiać całe pole), a do tego niezwykle bogata w cenne składniki odżywcze. Zawiera spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego i błonnika.
Miłkę abisyńską uprawia się przede wszystkim w Etiopii. Stanowi tam jeden z głównych produktów spożywczych, z którego wytwarza się chleb, naleśniki, placki oraz napoje alkoholowe. Bogactwo błonnika sprawia, że po ziarna teff sięgają sportowcy. Dodaje im ono siły i energii.
Mąka gryczana
Mąkę gryczaną otrzymuje się z nasion gryki. Ma ona niski indeks glikemiczny, stąd bez obaw mogą po nią sięgać cukrzycy. Jest idealna w diecie osób osłabionych, rekonwalescentów, wegetarian i wegan. Kryje w sobie spore pokłady błonnika, magnezu, potasu i cynku. Wiele w niej aminokwasów, tj. lizyna, tyrozyna, leucyna, izoleucyna, tryptofan, arginina.
Mąkę gryczaną można wykorzystać do wypieku chleba, placków, klusek i naleśników.