Makaron na 10 sposobów
1 z 11Makaron Carbonara
Tagliatelle Carbonara
Makaron Carbonara można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Sekretnym składnikiem przepisu jest śmietana, która nadaje potrawie delikatnego i kremowego smaku.
Składniki:
- 300 g suchego tagliatelle,
- 170 g wędzonego bekonu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek parmezanu,
- 50 ml białego wina,
- 3 żółtka,
- 150 ml śmietany 30%,
- sól,
- pieprz,
natka pietruszki lub bazylia (opcjonalnie).
Sposób przygotowania
Na patelni usmaż trochę wędzonego boczku, dodaj pokrojony czosnek i odrobinę białego wina. W międzyczasie ugotuj makaron, tak, jak lubisz. Pod koniec gotowania odlej szklankę wody z garnka. Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię z boczkiem, a następnie wymieszaj. Dodaj 3 żółtka wymieszane wcześniej ze startym parmezanem. Możesz do tego dolać nieco wody z gotowania makaronu. Podawaj z parmezanem i zieloną pietruszką lub bazylią.