Trwa ładowanie...

Makaron z cykorią i figami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:56
Makaron z cykorią i figami
Makaron z cykorią i figami

Ważnym, choć nie najważniejszym w tej potrawie składnikiem są figi. Ich właściwości pomogą każdemu, kto pragnie zachować zdrowy i prawidłowo funkcjonujący organizm.

Składniki:

  • 1/2 szklanki fig, namoczyć i przeciąć na pół,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 cebula,
  • 2 szklanki zielonego groszku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • ocet balsamiczny,
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę cykorii,
  • 1 szklanka posiekanej bazylii,
  • 1 łyżka rozmarynu,
  • 250 g makaronu świderki,
  • pół paczki koziego sera.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Na średnim ogniu postaw patelnię z oliwą i rozgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i zielony groszek i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek, migdały i duś wszystko, aż składniki staną się miękkie. Powinno to zająć nie dłużej niż 10 minut. Po tym czasie polej patelnię octem balsamicznym, zmniejsz ogień i wymieszaj. Dodaj ciecierzycę, figi i cykorię i gotuj, od czasu do czasu podlewając octem. Po krótkim czasie zdejmij patelnię z ognia, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed samym podaniem połóż na wierzch trochę koziego sera.

Wartość odżywcze 1 porcji:
Kalorie322,97 kcal
Białka12,84 g
Węglowodany35,54 g
Tłuszcze13,95 g
Kalorie8,81 g

Komentarz:

Figi mają duże znaczenie lecznicze. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. A w sałatce świetnie smakują.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze