Makaron z cykorią i figami
Ważnym, choć nie najważniejszym w tej potrawie składnikiem są figi. Ich właściwości pomogą każdemu, kto pragnie zachować zdrowy i prawidłowo funkcjonujący organizm.
Składniki:
- 1/2 szklanki fig, namoczyć i przeciąć na pół,
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 cebula,
- 2 szklanki zielonego groszku,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 szklanki migdałów,
- ocet balsamiczny,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 szklanki pokrojonej w kostkę cykorii,
- 1 szklanka posiekanej bazylii,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 250 g makaronu świderki,
- pół paczki koziego sera.
Przygotowanie:
Na średnim ogniu postaw patelnię z oliwą i rozgrzej. Dodaj posiekaną cebulę i zielony groszek i smaż przez 2 minuty. Następnie dodaj czosnek, migdały i duś wszystko, aż składniki staną się miękkie. Powinno to zająć nie dłużej niż 10 minut. Po tym czasie polej patelnię octem balsamicznym, zmniejsz ogień i wymieszaj. Dodaj ciecierzycę, figi i cykorię i gotuj, od czasu do czasu podlewając octem. Po krótkim czasie zdejmij patelnię z ognia, dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z ugotowanym makaronem. Przed samym podaniem połóż na wierzch trochę koziego sera.
Wartość odżywcze 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 322,97 kcal |
Białka | 12,84 g |
Węglowodany | 35,54 g |
Tłuszcze | 13,95 g |
Kalorie | 8,81 g |
Komentarz:
Figi mają duże znaczenie lecznicze. Z owoców figi produkuje się sok, który działa wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe. Gotowane w mleku uśmierzają ból gardła i kaszel. Z owoców można również przyrządzać nalewkę, która łagodzi duszności przy astmie. A w sałatce świetnie smakują.