Trwa ładowanie...

Makaron z homarem i szczypiorkiem

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 15.03.2017 18:35
Makaron z homarem i szczypiorkiem
Makaron z homarem i szczypiorkiem

Eksperymenty w kuchni nierzadko przynoszą zaskakująco dobre rezultaty. Nie inaczej jest w przypadku makaronu z homarem i szczypiorkiem. Na pozór składniki tej potrawy niezupełnie do siebie pasują, ale ich połączenie daje wyborny efekt.

Składniki:

  • 240 g makaronu,
  • 4 pory, pokroić w plasterki,
  • 1 czerwona papryka, pokroić,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • mięso homara,
  • puszka fasoli,
  • 3/4 szklanki posiekanego szczypiorku,
  • 3/4 szklanki posiekanej bazylii,
  • 2 łyżki suszonych kaparów,
  • świeżo mielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pora, paprykę i kminek. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż staną się miękkie i przejdą smakiem. Po około 10 minutach dodaj mięso homara i fasolę, zakryj patelnię i duś. Po niedługim czasie zdejmij wszystko z ognia, dodaj bazylię, szczypiorek i kapary. Dopraw obficie pieprzem i solą. Na końcu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podawaj.

Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie207,18 kcal
Białka18,04 g
Węglowodany30,09 g
Tłuszcze1,44 g
Błonnik5,74 g

Komentarz:

Przygotowane danie jest nie tylko ciekawe w smaku, ale także bardzo zdrowe. Przede wszystkim dzięki obecności homara jest bogate w wanad. Mięso homara jest jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka. Jego działanie powstrzymuje na przykład odkładanie się cholesterolu oraz pomaga w leczeniu cukrzycy. Obniża wysoki poziom ciśnienia krwi, a także wspomaga rozwój kości i zębów. Gorąco polecamy tę sałatkę.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze