Makaron z homarem i szczypiorkiem
Eksperymenty w kuchni nierzadko przynoszą zaskakująco dobre rezultaty. Nie inaczej jest w przypadku makaronu z homarem i szczypiorkiem. Na pozór składniki tej potrawy niezupełnie do siebie pasują, ale ich połączenie daje wyborny efekt.
Składniki:
- 240 g makaronu,
- 4 pory, pokroić w plasterki,
- 1 czerwona papryka, pokroić,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- mięso homara,
- puszka fasoli,
- 3/4 szklanki posiekanego szczypiorku,
- 3/4 szklanki posiekanej bazylii,
- 2 łyżki suszonych kaparów,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć pora, paprykę i kminek. Smaż na średnim ogniu do momentu, aż staną się miękkie i przejdą smakiem. Po około 10 minutach dodaj mięso homara i fasolę, zakryj patelnię i duś. Po niedługim czasie zdejmij wszystko z ognia, dodaj bazylię, szczypiorek i kapary. Dopraw obficie pieprzem i solą. Na końcu dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i podawaj.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 207,18 kcal |
Białka | 18,04 g |
Węglowodany | 30,09 g |
Tłuszcze | 1,44 g |
Błonnik | 5,74 g |
Komentarz:
Przygotowane danie jest nie tylko ciekawe w smaku, ale także bardzo zdrowe. Przede wszystkim dzięki obecności homara jest bogate w wanad. Mięso homara jest jednym z najlepszych źródeł tego pierwiastka. Jego działanie powstrzymuje na przykład odkładanie się cholesterolu oraz pomaga w leczeniu cukrzycy. Obniża wysoki poziom ciśnienia krwi, a także wspomaga rozwój kości i zębów. Gorąco polecamy tę sałatkę.