Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Dr n. med. Aneta Kościołek
Makaron z sosem brokułowo-czosnkowym
Makarony wegetariańskie można przyrządzać na tysiące różnych sposobów, łącząc w nich i mieszając swoje ulubione smaki. Jednym z takich pomysłów jest makaron podawany w sosie brokułowo-czosnkowym. Łączy on łagodny smak brokułu i ostry smak czosnku. Czas przygotowania tego dania wegetariańskiego jest właściwie równy czasowi gotowania się makaronu i warzyw. ****
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj jogurt z drobno posiekanym czosnkiem i przyprawami. Ugotuj brokuły, aż staną się miękkie i wymieszaj z jogurtem. Ugotuj makaron al dente i polej sosem.
Kalorie | 517,8 kcal |
---|---|
Białko | 21,9 g |
Tłuszcz | 5,4 g |
Cholesterol | 47,0 mg |
Węglowodany | 101,3 g |
Błonnik | 7,3 g |
Witamina C | 165,3 mg |
Witamina A | 462,0 µg |