Jak przygotować leczniczy sok z czosnku?
Czosnek to jedno z najstarszych warzyw. Od wieków służy nie tylko do nadawania potrawom smaku, ale jest również wykorzystywany w medycynie naturalnej. Dzięki składnikom o działaniu antybakteryjnym i przeciwwirusowym działa jak naturalny antybiotyk. Czy wiesz, że można wycisnąć z niego sok? Jeden kieliszek wystarczy, by pokonać pierwsze objawy przeziębienia.
Czosnek na przeziębienie i nie tylko
Czosnek działa jak antybiotyk, a to oznacza, że może być stosowany jako lekarstwo na infekcje. Pomaga na katar, kaszel, ból gardła, ból zatok i zatkany nos. Niszczy wirusy i bakterie, które są przyczyną złego samopoczucia. Brytyjscy naukowcy przeprowadzili badania i udowodnili, że osoby, które regularnie spożywają czosnek, rzadziej się przeziębiają, a choroba trwa u nich krócej. Czosnek jest polecany również jako sposób na poprawę odporności. Jedząc 1–2 ząbki dziennie, poprawimy pracę układu immunologicznego.
To nie jedyne jego zalety. Aromatyczne warzywo obniża poziom cholesterolu, pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia, pomaga na problemy z układem oddechowym (np. przy astmie), a dzięki bogactwu antyoksydantów zapobiega nowotworom i chorobom przewlekłym.
Zobacz także: Jakie właściwości ma czosnek niedźwiedzi?
Dlaczego sok?
Pomysł wyciśnięcia soku z czosnku wydaje się dziwny, ale to właśnie surowe warzywo zawiera najwięcej prozdrowotnych składników. Najczęściej stosujemy go do aromatyzowania potraw, a tym samym poddajemy obróbce termicznej. Niestety, w wysokiej temperaturze ząbki tracą część właściwości. Jeśli wizja kanapki z czosnkiem do ciebie nie przemawia, możesz wycisnąć sok. Aby zniwelować ostry smak i zapach, można przygotować napój owocowo-warzywny, łącząc czosnek z innymi produktami.
Zobacz także: Czarny czosnek - nowa odsłona naturalnego antybiotyku
Wyciskanie soku z czosnku
Jeżeli masz wyciskarkę, zrobienie soku nie będzie żadnym problemem. Wystarczy obrać ząbki i wrzucić do urządzenia. Można od razu wycisnąć sok z marchwi, selera, jabłka i czosnku, aby otrzymać smaczny napój.
Jest też inny sposób. Do przygotowania potrzebny będzie tylko... filtr do kawy. Zaczynamy od obrania ząbków z jednej główki czosnku. Następnie siekamy je – tradycyjnie nożem albo w blenderze (można też użyć praski do czosnku). Powstałą masę umieszczamy w filtrze do kawy, który wkładamy do miseczki. Pulpę uciskamy łyżką i staramy się odsączyć jak najwięcej soku do miseczki. Zamiast filtra można użyć zwykłego sitka. Gotowy sok można przechowywać w lodówce w szczelnym słoiku lub pojemniku.
Zobacz także: Pięć silnych antybiotyków bez recepty
Stosowanie soku z czosnku
Sok z czosnku można wypić solo, bez żadnych dodatków. Wystarczy łyżka dziennie, aby wzmocnić odporność. W czasie przeziębienia można pić jeden kieliszek dziennie, aby wspomóc walkę z dolegliwościami. Jeżeli smak jest zbyt ostry, warto połączyć go z sokiem z innych warzyw i owoców. Niektórzy dodają do niego odrobinę syropu z granatów.
Obawiasz się nieprzyjemnego zapachu z ust po wypiciu soku? Najlepiej zażyć go tuż przed snem albo wykorzystać sprawdzone sposoby na zminimalizowanie czosnkowego oddechu. Najlepiej sprawdza się żucie natki pietruszki. Można też wypić zieloną herbatę albo świeży sok z cytryny. Po dawce czosnkowego soku warto też zjeść jabłko lub szpinak – produkty pomogą zneutralizować charakterystyczny aromat.