10 z 11Makaron z łososiem
Kokardki z wędzonym łososiem i orzechami włoskimi
Danie o oryginalnym, włoskim smaku, można wzbogacić drobno pokrojonymi grillowanymi pieczarkami.
Składniki:
- 150 g makaronu,
- 150 g łososia wędzonego,
- 4 orzechy włoskie,
- 1 mała cebula,
- ząbek czosnku,
- kilka kaparów,
- 4 łyżki płynnej śmietanki kremówki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- oliwa z oliwek,
- 5 łyżek białego wina,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej 4 łyżki oliwy, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek, orzechy, podgrzej, aż składniki staną się szkliste. Wlej wino i poczekaj, aż odparuje, włóż pokrojone kawałki łososia wędzonego i wymieszaj, dodaj kapary. Na koniec wlej śmietankę i dorzuć poszarpane liście bazylii. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Podawaj na głębokich talerzach.