2 z 11Tagliatelle z pulpetami
Makaron tagliatelle z pulpecikami z jajami przepiórczymi w sosie pomidorowym
Kombinacja aromatycznych przypraw i czosnku nadaje delikatnym pulpecikom orientalnego, nieco pikantnego smaku.
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonej jagnięciny,
- 1 posiekana cebula,
- 3 zgniecione ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 1 łyżeczka kminku,
- ½ łyżeczki przyprawy chilli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- garść posiekanych liści kolendry,
- 1 żółtko,
sól, świeżo zmielony pieprz.
Na sos: - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 1 mała, posiekana cebula, - 2 łyżki purée z pomidorów, - 400 g odsączonych i posiekanych pomidorów z puszki, - 2 łyżeczki miodu, - 200 g mrożonego zielonego groszku, - 4 przepiórcze jaja, - garść zielonej, posiekanej pietruszki.
Sposób przygotowania
Mieloną jagnięcinę, cebulę, czosnek, przyprawy i żółtko wymieszaj w dużej misce. Dodaj sól i pieprz do smaku. Ugniataj dłońmi do uzyskania gładkiej masy. Formuj niewielkie pulpeciki.
Na oliwie uduś cebulę, aż będzie szklista. Dodaj pulpeciki i gotuj, aż nabiorą lekko brązowego koloru. Wymieszaj purée z pomidorów z pomidorami z puszki i dodaj do garnka razem z miodem. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj groszek i wbij jajka, a następnie przykryj i gotuj kolejne 2 minuty.
Podawaj z tagliatelle i świeżą pietruszką.