4 z 11Makaron spaghetti na ostro
Miecznik z sałatką z mango i spaghetti z chilli
Miecznik przyrządzony w ten sposób będzie idealnym pomysłem na lekki, letni obiad w gronie znajomych i rodziny.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- czerwona papryczka chilli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli.
Marynata: - 50 ml soku z limonki, - 4 łyżeczki oliwy z oliwek, - 1 zielona papryczka chilli, - zielona cebulka.
Sposób przygotowania
Marynuj miecznika w marynacie z soku z limonki, oliwy, kolendry, zielonego chilli i zielonej cebulki tak, aby składniki marynaty pokryły rybę w całości. Odstaw do lodówki na godzinę.
Patelnię polej oliwą z oliwek, podsmaż posiekane ząbki czosnku i posiekaną czerwoną papryczkę chilli. Całość posól. Dodaj ugotowane spaghetti.
Sałatka z mango: - 1 mango, - 2 grillowane słodkie papryki, - 3 łyżki kolendry, - 3 łyżki świeżej mięty.
Pokrój mango w słupki, posiekaj grillowane słodkie papryki. Dodaj siekaną kolendrę i miętę.
Dressing: - 80 ml soku z limonki, - 2 łyżki sosu rybnego, - 2 łyżki słodkiego sosu chilli, - 1 łyżka cukru palmowego, - 1 łyżeczka tartego imbiru.
Podawaj z 2 łyżkami prażonych, siekanych orzeszków ziemnych.