7 z 11Makaron z owocami morza
Spaghetti Marinara
Tradycyjny sos przyrządzony jest na bazie sosu pomidorowego i owoców morza.
Składniki:
- 500 g makaronu spaghetti,
- 1 duża cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 400 g pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 200 ml wody,
- 200 ml białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka świeżo posiekanej bazylii,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 kg muli lub małż,
- 400 g krewetek bez skorupek,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 1 pęczek pietruszki.
Sposób przygotowania
Oczyść i wypłucz małże i mule. Wyrzuć uszkodzone i otwarte lub te, które nie zamkną się po uderzeniu w muszle. Włóż do garnka, zalej je wodą i białym winem, przykryj i gotuj na silnym ogniu przez około 5 minut, aż muszle się otworzą. Odcedź wywar. Wyjmij mięso z ponad połowy małży. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, krótko podsmaż czosnek, dodaj cebule, czerwone wino, koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory bez skórki. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, aż sos się wygotuje i zgęstnieje. Dodaj zioła i przyprawy do smaku. Na oliwie z oliwek obsmaż krewetki. Podlej kilkoma łyżkami wywaru z wcześniej przygotowanych małży. Po 2-3 minutach, kiedy krewetki będą gotowe, dodaj małże bez muszli. Kiedy krewetki i małże będą gotowe, przecedź je i przełóż do sosu pomidorowego. Ugotuj makaron al dente. Odsącz i przełóż makaron do sosu. Dodaj świeżo posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszaj.