8 z 11Spaghetti z sosem Bolognese
Spaghetti Bolognese
Bolognese to najpopularniejszy sos do spaghetti. Przygotowuje się go z mięsa mielonego i sosu pomidorowego z dodatkiem bazylii i oregano.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1/2 cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g mielonej cielęciny (np. łopatki cielęcej lub mielonej wołowiny, ewentualnie mieszanki mięs),
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 i 1/2 szklanki (300 g) sosu pomidorowego,
- 1 szklanka listków bazylii,
- 80 g tartego sera (np. cheddar),
- 200 g makaronu spaghetti.
Sposób przygotowania
Na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez kilka minut, aż będzie szklista. Na koniec dodaj posiekany czosnek.
Dodaj mięso i dokładnie obsmaż je z każdej strony, mieszając od czasu do czasu. Dodaj sól, pieprz, pieprz cayenne i suszone oregano. Wymieszaj i dodaj sos pomidorowy oraz posiekaną bazylię, zagotuj.
W międzyczasie ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron odcedź i wymieszaj z sosem z patelni, przełóż do głębokiego talerza i posyp startym serem.