9 z 11Penne z warzywami
Penne z cukinią, szpinakiem i suszonymi pomidorami
Proste danie z dużą ilością smacznych warzyw w lekkim sosie. Idealne dla wegetarian.
Składniki:
- 1 cukinia,
- 2 ząbki czosnku,
- 160 g makaronu typu rurki (penne),
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie,
- liście szpinaku,
- 50 g startego parmezanu,
1/2 łyżeczki soli,
świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowywania
Ugotuj makaron i rozgrzej patelnię grillową. Ząbki czosnku lekko rozgnieć na desce do krojenia, naciskając płaską stroną noża. Pokrój cukinię na podłużne kawałki o grubości ok. 1 cm i razem z czosnkiem grilluj lub podsmaż na bardzo gorącej patelni (bez użycia tłuszczu). W międzyczasie przemieszaj kilkakrotnie cukinię drewnianą łyżką. Po uzyskaniu charakterystycznych prążków odstaw cukinię i czosnek, po czym przykryj je folią aluminiową.
Umyj liście szpinaku pod bieżącą wodą, odetnij grube łodyżki, a liście potnij na niewielkie kawałki. Pokrój suszone pomidory. Na minutę przed końcem czasu gotowania makaronu dodaj szpinak. Odcedź na durszlaku szpinak i ugotowany al dente makaron, a garnek odstaw z powrotem na mały ogień. Wlej do garnka 2 łyżki oliwy, dodaj starty parmezan i suszone pomidory, następnie cukinię, czosnek oraz przecedzony makaron ze szpinakiem i 2 łyżki oliwy.
Garnek zamknij i wstrząśnij, aż składniki się wymieszają. Podawaj na głębokich talerzach.