Makarony razowe wycofane ze sprzedaży. Zawierały groźne toksyny
Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące kilku partii makaronów razowych firmy Makarony Polskie. Podczas kontroli wykryto w nich niebezpiecznie wysoki poziom toksycznego związku.
1. Toksyczne substancje w makaronie
GIS w wydanym komunikacie ostrzega przed spożyciem kilku partii makaronów razowych. Producent podjął decyzję o wycofaniu produktów po tym, jak podczas kontrolnych badań wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej z partii oraz w surowcu użytym do produkcji makaronów.
Deoksyniwalenol jest toksycznym związkiem wytwarzanym przez grzyby Fusarium. Jak informuje GIS, substancja ma szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.
2. Które makarony wycofano ze sprzedaży?
Poniżej szczegóły dotyczące wycofanych produktów:
Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g - Numer partii: 25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1 - Data minimalnej trwałości: 25.03.2024 r.
Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g
- Numer partii: 25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1
- Data minimalnej trwałości: 25.03.2024 r.
- Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g
- Numer partii: 25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1
- Data minimalnej trwałości: 25.03.2024 r.
Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g - Numer partii: 25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1 - Data minimalnej trwałości: 25.03.2024
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g
- Numer partii: 25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1
- Data minimalnej trwałości: 25.03.2023 r.
- Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g
- Numer partii: 26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1
- Data minimalnej trwałości: 26.03.2023 r.
- Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g
- Numer partii: 08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1
- Data minimalnej trwałości: 08.04.2024 r.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl