Maltoza – występowanie, właściwości, szkodliwość

Maltoza nazywana jest cukrem słodowym. Składa się z dwóch cząsteczek glukozy i zaliczana jest do cukrów prostych. Występuje naturalnie w roślinach, a w produktach spożywczych stosowana jest jako słodzik. Co warto o niej wiedzieć?

Maltoza – występowanie, właściwości, szkodliwośćMaltoza – występowanie, właściwości, szkodliwość

Co to jest maltoza?

Maltoza, czyli cukier słodowy, jest organicznym związkiem chemicznym z grupy węglowodanów. To disacharyd zbudowany z dwóch reszt D-glukozy połączonych wiązaniem glikozydowym, a także składnik skrobi oraz glikogenu. Zaliczana jest do cukrów prostych. W smaku jest mniej słodka od sacharozy.

Co wiemy o maltozie?

  • bezbarwne kryształy o słodkim smaku,
  • jest łatwo rozpuszczalna w wodzie,
  • jej wzór sumaryczny: C12H22O11,
  • masa molowa: 342,296 g/mol.

Właściwosci disacharydów

Disacharydy to cukry złożone z dwóch cząsteczek monosacharydów. Powstają w wyniku reakcji kondensacji między monosacharydami. Ich połączenie polega na wytworzeniu mostka tlenowego, który powstaje z grupy hydroksylowej przy węglu anomerycznym jednej cząsteczki cukru i z grupy wodorotlenowej drugiej cząsteczki z wydzieleniem wody.

Z uwagi na sposób połączenia ze sobą cząsteczek monosacharydów rozróżnia się dwucukry redukujące i dwucukry nieredukujące. Maltoza jest cukrem redukującym.

Najważniejszymi dwucukrami są:

  • sacharoza, zbudowana z dwóch połączonych wiązaniem 1,2-glikozydowym pierścieni a-D-glukopiranozy i b-D-fruktofuranozy,
  • maltoza, zbudowana z 2 cząsteczek a-D-glukozy, połączonych glikozydowym atomem węgla jednej cząsteczki, a grupą hydroksylową drugiej za pomocą wiązania a-1,4-glikozydowego,
  • laktoza, czyli cukier mlekowy, który występuje w mleku ssaków. Stosuje się ją jako wypełniacz tabletek i środek odżywczy, łagodny środek przeczyszczający. Zbudowana jest z D-galaktozy i -b-D-glukozy połączonych wiązaniem b-1,4-glikozydowym,
  • celobioza, która jest zbudowana z 2 cząsteczek b-D–glukozy połączonych wiązaniem b-1,4–glikozydowym. Powstaje podczas enzymatycznej hydrolizy celulozy.

Cukry te mogą ulegać hydrolizie na cukry proste pod wpływem rozcieńczonych kwasów mineralnych lub enzymów.

Występowanie maltozy

Maltoza występuje naturalnie w przyrodzie, w roślinach zawierających skrobię. Można ją znaleźć w owocach (w nektarze, pyłku i kiełkach nasion), w zbożach, w słodzie. W stanie wolnym występuje rzadko. Częściej w budowie polisacharydów, takich jak skrobia, glikogen, celuloza. W organizmie człowieka powstaje podczas hydrolizy skrobi, którą katalizuje amylaza ślinowa. Jest przejściowym produktem trawienia w jamie ustnej i w jelitach.

Substancję wykorzystuje się w przemyśle spożywczym jako środek słodzący, składnik pożywek dla bakterii, a także substancję służącą do wyrobu odżywek dla dzieci i osób niedożywionych. Jest dobrze przyswajana przez organizm człowieka.

Szkodliwość maltozy

Czy maltoza jest niezdrowa? Na maltozę w produktach spożywczych należy uważać z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze substancja wchłania się w jelicie cienkim w postaci glukozy, stąd powinny na nią uważać osoby chorujące na cukrzycę. Ponieważ ulega fermentacji, może wywołać wzdęcia. Z uwagi na to, że składa się z dwóch cząsteczek glukozy, podnosi poziom cukru we krwi szybciej niż sam cukier.

Po drugie należy pamiętać, by spożywane węglowodany w większości należały do grupy złożonych. Ten rodzaj cukrów stabilizuje poziom glukozy we krwi i na długo daje energię, ponieważ wolno się przyswaja. Z kolei jednocukry, takie jak glukoza i fruktoza oraz dwucukry, takie jak maltoza, laktoza czy sacharoza, powinny stanowić zaledwie 10 procent podaży.

Nie ma naukowych podstaw do tego, by bać się cukru i nie spożywać go w dozwolonych ilościach. Problemem jest ich nadmiar, który prowadzi do otyłości, cukrzycy, nowotworów i chorób serca, próchnicy zębów, chorób układu krążenia, insulinooporności, cukrzycy typu II. Ponadto nadmiar cukru w diecie może zwiększać ryzyko depresji, wiąże się z problemami z pamięcią i pogorszeniem zdolności poznawczych, a także stanem skóry.

Trzeba mieć świadomość, że cukier, nie tylko pod postacią sacharozy, znajduje się niemal wszędzie – nie tylko w słodyczach, ale i w takich produktach jak pieczywo, kasze, makarony, ryż, sosy i napoje (w tym piwo). To dlatego warto czytać etykiety kupowanych produktów i być świadomym konsumentem. Należy pamiętać, że producenci na opakowaniach wymieniają składniki w kolejności malejącej. Jeżeli cukier pojawia się na pierwszym miejscu, to jest go tam najwięcej.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka