Marakuja – egzotyczny dar natury
Marakuja, znana również jako passiflora, to egzotyczny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Obecnie jest popularna na całym świecie i nie brakuje miłośników słodko-kwaśnego smaku jej miąższu. Nazwa wywodzi się od indiańskiego słowa oznaczającego owoc, który je się jednym haustem. Rzeczywiście, gęsty miąższ marakui jest wyjątkowo soczysty, orzeźwiający i aromatyczny. Warto go spróbować nie tylko ze względu na egzotyczny smak, ale również właściwości zdrowotne. Okazuje się, że niepozorne owoce o fioletowej lub żółtej skórce skrywają moc leczniczych składników.
Coraz częściej owoce można kupić w polskich sklepach. Obecnie są dostępne w sieci dyskontów Lidl w cenie 2,99 zł za sztukę.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Redakcja poleca: Planujesz w najbliższym czasie podróż z dzieckiem? Sprawdź, o czym musisz pamiętać
Ochrona przed chorobami
Owoce passiflory zawierają wiele substancji, które pozytywnie oddziałują na układ immunologiczny, a tym samym zmniejszają podatność na choroby. Wystarczy zjeść jedną marakuję, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Dzięki temu składnikowi nie tylko wzmocnimy odporność, ale również szybciej wrócimy do formy po przeziębieniu czy grypie. Egzotyczne owoce są też źródłem wielu antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki i chronią przed poważnymi schorzeniami (m.in. nowotworami).
Wszechstronna witamina A
Soczysty miąższ marakui dostarcza organizmowi witaminę A, która jest szczególnie ważna dla prawidłowego widzenia. Jej niedobór może sprzyjać rozwojowi chorób oczu, takich jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej czy ślepota zmierzchowa. W 100 gramach passiflory znajduje się ok. 50 proc. dziennej zalecanej dawki witaminy A.
Warto wiedzieć, że składnik ten jest naturalnym retinolem, który odmładza skórę. Stymuluje odnowę naskórka, zapobiega powstawaniu zmarszczek i sprawia, że cera jest promienna i nawilżona.
Na następnej stronie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Bardzo kosztowne, ale niezbędne w mieszkaniu
Na trawienie i odchudzanie
Smaczne egzotyczne owoce są skarbnicą błonnika pokarmowego. Potrzebujemy go nie tylko wtedy, gdy próbujemy zrzucić zbędne kilogramy, ale również po to, by układ trawienny działał prawidłowo. Błonnik pomaga usuwać zbędne i szkodliwe substancje z przewodu pokarmowego, redukuje poziom cholesterolu, a w dodatku zapobiega nieprzyjemnym dolegliwościom, takim jak zaparcia czy wzdęcia. Jedząc marakuję, możemy pomóc organizmowi w usuwaniu toksyn, a przy okazji schudnąć.
Na kłopoty ze snem
Niewiele osób wie, że owoce passiflory mogą pomóc w walce z bezsennością. To zasługa naturalnych alkaloidów, które mają właściwości uspokajające. Osoby odczuwające niepokój, silny stres i mające problemy ze snem, powinny sięgnąć właśnie po marakuję. Wieczorem zamiast szklanki ciepłego mleka lub herbaty z melisy, warto zjeść owoc, który ułatwia zasypianie i relaksuje.
Sprawdź koniecznie: Wzmacnia serce, reguluje trawienie. Wystarczy jeść jedno na czczo
Marakuja w kuchni
Owoce marakui najczęściej je się na surowo. Należy je umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ łyżeczką. Marakuje mają charakterystyczny słodki smak i egzotyczny aromat. Owoce importuje się z Ameryki Południowej. Na rynku dostępne są też suszone owoce marakui – za kilogram trzeba zapłacić około 30 złotych.
Passiflorę można jeść solo, ale dobrze sprawdza się też jako składnik sałatek owocowych czy koktajli. Można z niej zrobić smaczny dżem, galaretkę albo sos do deserów. Słodki miąższ w połączeniu z jogurtem naturalnym stanowi zdrową przekąskę, idealną na podwieczorek.
Obejrzyj wideo: Przez tydzień codziennie piła sok z buraków. Jak efekty?