Trwa ładowanie...

Marcepan – jak go zrobić i do czego wykorzystać? Czy jest zdrowy?

Avatar placeholder
23.09.2021 15:04
Marcepan to cukiernicza masa z mielonych migdałów i cukru pudru, która ma niezwykłe walory
Marcepan to cukiernicza masa z mielonych migdałów i cukru pudru, która ma niezwykłe walory (AdobeStock)

Marcepan to cukiernicza masa z mielonych migdałów i cukru pudru, która ma niezwykłe walory. Jest nie tylko słodka i smaczna, ale i elastyczna. Ponieważ zachowuje się jak plastelina, można z niej formować jadalne figurki, a po rozwałkowaniu przykryć tort. Jaki jest skład marcepanu? Do czego go wykorzystać? Czy każdy może go jeść?

spis treści

1. Co to jest marcepan?

Marcepan to znana od średniowiecza słodka masa cukiernicza, która składa się głównie z prażonych i zmielonych migdałów oraz cukru. Pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Za jego europejską stolicę uznaje się położone w Niemczech miasto Lubeka.

W przeszłości marcepan występował w wielu odmianach, wyrabiano z niego również wyrafinowane produkty cukiernicze. Była rarytasem zarezerwowanym wyłącznie dla najzamożniejszych. Dziś w sklepach można kupić nie tylko pralinki” czy batoniki marcepanowe, ale i gotową masę marcepanową.

Zobacz film: "Cenne właściwości mleka migdałowego"

Masę marcepanową wykorzystuje się zdobienia tortów, ciast i pierników, ale i traktuje jako nadzienie do placków, rogalików i bułeczek. Ponieważ pod wpływem ciepła (wystarczy ogrzanie w dłoni) staje się plastyczna, można formować z niej ozdobne kształty, na przykład jadalne ozdoby na tort.

Funkcjonują dwa sposoby produkcji masy migdałowej. Na gorąco: mielone migdały praży się z cukrem i dodatkami aromatycznymi oraz na zimno: mielone migdały uciera się z cukrem pudrem i wybranymi dodatkami. Marcepan jest wówczas szarobiały.

2. Czy marcepan jest zdrowy?

Masa marcepanowa jest nie tylko smacznym, ale i bardzo uniwersalnym wyrobem cukierniczym o szerokim zastosowaniu. Ale czy marcepan jest zdrowy?

Marcepan składa się z migdałów, które zawierają sporo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminy E i B, a także minerały:

Migdały obniżają cholesterol, mają pozytywny wpływ na układ nerwowy i wzrok, działają oczyszczająco na organizm, wzmacniają kości i zęby, a także włosy i paznokcie. Są zdrowe.

Trzeba jednak pamiętać, że marcepan jest także wysokokaloryczny (w 100g masy możemy znaleźć nawet około 450 kalorii). Warto mieć na uwadze, że gotowe produkty zawierające marcepan najczęściej są wzbogacane są dodatkami typu czekolada lub karmel, co znacznie podnosi ich kaloryczność.

Ponadto o ile migdały przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, to cukier, którego jest w nim równie dużo, ma niekorzystne działanie na organizm. Jest pożywką dla grzybów, zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę oraz prowadzi otyłości. Oznacza to, że po marcepany lepiej nie sięgać zbyt często.

3. Przepis na marcepan

Gotową masę marcepanową można kupić w wielu sklepach, ale i zrobić samodzielnie. Potrzebne są takie składniki jak migdały (lub mąka z mielonych migdałów, która nie może być odtłuszczona), cukier puder, a także likier Amaretto (można do niego dodać wodę różaną lub wodę pomarańczową) lub olejek migdałowy.

Jak zrobić marcepan? Trzeba przygotować:

  • 250 g migdałów,
  • 250 g cukru pudru (cukier można zastąpić lepszym słodzikiem, np. miodem),
  • 50-60 ml likieru Amaretto lub 30 ml wody, także różanej, i ½ łyżeczki aromatu migdałowego.

Migdały trzeba obrać z brązowej łupiny. W tym celu wkłada się je do miski lub słoika i zalewa wrzącą wodą. Pozostawia się na co najmniej 5 minut i przekłada na sitko. Namoczona skórka najlepiej schodzi przy użyciu nowej pieluchy tetrowej. Następnie migdały osusza się na ściereczce bawełnianej lub ręczniku papierowym. To ważne, by były suche.

Migdały należy zemleć (robi się to tak długo, aż będą lekko tłuste i dadzą się zagniatać, a masa nie będzie miała grudek), po czym dodaje się do nich cukier puder i płyn. Całość trzeba zmiksować w robocie kuchennym lub mieszać dłońmi.

Masa marcepanowa powinna stać się plastyczna. Jeśli masa jest zbyt sucha, można dolać nieco płynu. Do masy marcepanowej można dodawać barwniki (by uzyskać wybrany kolor) lub kakao, kawałki czekolady, kurkumę, siekane orzechy lub suszone owoce.

Masę można przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Powinna być szczelnie zawinięta w folię lub przełożona, zawinięta w papier do pieczenie, do szklanego pojemnika.

Marcepan można wykorzystać na wiele sposobów: do dekoracji tortów i ciast oraz tworzenia jadalnych figurek i kształtów, które są ozdobą cukierniczą. Można z nich także zrobić pralinki, czyli marcepanki. Wystarczy kulki z marcepana obtoczyć w kakao, siekanych orzechach lub oblać czekoladą.

Ciekawym pomysłem są także ciasteczka marcepanowe. Aby je zrobić, masę marcepanową wystarczy połączyć z mąką, jajkiem i masłem. Pyszne jest również ciasto marcepanowe czy tort marcepanowy.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze