"Masło czarownicy", czyli osobliwy okaz w polskich lasach. Lepiej omijaj z daleka

Podczas spaceru po lesie możesz natknąć się na osobliwą piankę w żółtym kolorze. Ten twór natury skrywa kilka sekretów, może też być niebezpieczny. Czym właściwie "masło czarownicy"?

"Masło czarownicy" może być niebezpieczne. Lepiej na nie uważać"Masło czarownicy" może być niebezpieczne. Lepiej na nie uważać
Źródło zdjęć: © Getty Images

Żółty dziwoląg

Dziwna żółta pianka to śluzowiec lub wykwit piankowaty, potocznie nazywany masłem czarownicy. Nie jest to ani roślina, ani zwierzę, ani nawet grzyb. Obecnie zaliczany jest do protistów, czyli pierwotniaków.

Legenda głosi, że śluzowiec psuje mleko i prowadzi do szkód w gospodarstwie. Niektórzy z kolei uważają, że to wymiociny chowańca należącego do czarownicy. Od wykwitów piankowatych lepiej trzymać się z daleka. Śluzowiec bowiem jest w stanie pochłaniać bakterie i metale ciężkie, a stężenia niejednokrotnie okazują się zabójcze. Okaz należy więc omijać szerokim łukiem.

"Rzucający się w oczy jaskrawożółty dziwny twór to gatunek śluzowca - wykwit piankowaty. Specyficzną cechą dla tego gatunku śluzowca jest wysoka tolerancja na zabójcze stężenia metali ciężkich, głównie cynku" - ostrzega Nadleśnictwo Lądek Zdrój na Facebooku.

Pierwotniak o ciekawych cechach

Co ciekawe, "masło czarownicy" może spacerować. Średnia prędkość wynosi pół centymetra na godzinę i choć nie jest oszałamiająca, prowadzi do niecodziennych spotkań. Śluzowce mogą łączyć się w większe twory.

"Odżywia się pochłaniając bakterie i inne substancje spotkane na swej drodze. Śluźnie spotykają się ze sobą i łączą w większy twór" - dodaje Nadleśnictwo Lądek Zdrój.

Ten osobliwy okaz można spotkać na całym świecie, w Polsce najczęściej można go jednak zauważyć latem i jesienią. Wykwit piankowaty zwykle pojawia się po deszczu na próchniejących pniach drzew i resztkach roślin.

Czy ten twór jest jadalny? W przeszłości "masło czarownicy" zaliczano do grzybów, a mieszkańcy Meksyku i ukraińskich Karpat nadal je konsumują. Smakiem podobno przypomina jajecznicę, ale lepiej powstrzymać się od degustacji.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka