Wysoki poziom trójglicerydów. Unikaj tych warzyw i owoców
1 z 6Nie tylko cholesterol
Kontrolując poziom lipidów we krwi decydujemy się zazwyczaj na sprawdzenie poziomu cholesterolu. Jego określenie jest ważne, by podjąć odpowiednie leczenie i wprowadzić dietę.
Zdarza się jednak, że zarówno frakcja LDL, jak i HDL jest w normie, ale przekraczają ją trójglicerydy. Co wtedy robić? Oprócz terapii farmakologicznej, ważne jest też odpowiednie podejście do diety.
Zbyt duże stężenie trójglicerydów jest niebezpieczne dla zdrowia. Stwarza ogromne ryzyko wystąpienia zawału serca i udaru mózgu. Trójglicerydy odpowiadają za to w dużo większym stopniu niż cholesterol. Poza tym, zwiększają ryzyko zapalenia trzustki, zmuszając ją do intensywnej pracy.
Warto zrezygnować z jedzenia tłuszczów zwierzęcych, ale nie tylko. Wyeliminuj z diety także pewne warzywa i owoce. Sprawdź jakie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Choroby, których ryzyko znacznie wzrasta po czterdziestce