Mieszanka warzywna
Aby przyrządzić samodzielnie mieszankę warzywną i sprawić, by świetnie smakowała, nie trzeba być mistrzem kuchni. Do łatwo dostępnych o każdej porze roku mrożonych warzyw wystarczy dodać prosty sos i smakowite danie gotowe! To pomysł dla zabieganych i początkujących w kuchni, ale każdemu będzie smakować.
Składniki:
- mieszanka warzyw mrożonych (marchew, groszek, cebula, seler, pietruszka, fasolka szparagowa, kalafior),
- kromka chleba razowego,
- sól.
Składniki na sos:
- woda - około 400 ml,
- warzywa mrożone lub świeże,
- ziele angielskie,
- sól,
- zioła (majeranek, tymianek, rozmaryn, suszony koper i suszona nać pietruszki, papryka mieloną, pieprz),
- łyżka śmietany,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- pięć łyżek mąki pszennej,
- sos sojowy,
- siemię lniane - dwie/trzy łyżki,
- zarodki pszenne -dwie/trzy łyżki,
- dwie płaskie łyżki chrzanu tartego.
Sposób przygotowania:
Z części warzyw oraz ziela angielskiego, z dodatkiem zarodków i siemienia przygotować wywar. Przyprawić solą, ulubionymi ziołami i sosem sojowym. Zabielić łyżką śmietany, dodać przecier pomidorowy oraz chrzan i zagęścić mąką. Gotować, aż zgęstnieje. Pozostałe warzywa (odmrozić, jeśli są mrożone) pokroić w kostkę. Kromkę chleba razowego należy spiec w tosterze, a następnie pokroić w kosteczkę i pomieszać z warzywami. Warzywa z pieczywem kładziemy na talerz i polewamy sosem.
Kalorie | 257,1 kcal |
---|---|
Białko | 10,6 g |
Tłuszcz | 4,5 g |
Cholesterol | 0 mg |
Węglowodany | 55,7 g |
Błonnik | 14,9 g |
Witamina C | 82,5 mg |
Witamina A | 1760,6 µg |