Poznaj właściwości fasolki szparagowej

Fasolka szparagowa należy do roślin strączkowych i stanowi jedną z odmian fasoli zwykłej. W Ameryce Środkowej oraz Południowej znana jest już od 7000 lat. W krajach europejskich zaczęła być popularna pod koniec XVI wieku, gdzie zdobyła wielu miłośników ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne. Z czasem jej uprawa rozpowszechniła się na inne zakątki świata, m.in. kraje azjatyckie.

Fasolka szparagowa to znakomite warzywo, które nie tylko zachwyca swoim delikatnym smakiem, ale też jest mało kaloryczne. Istnieje wiele odmian fasolki szparagowej, które różnią się wielkością oraz kolorem. Mogą być zarówno żółte, zielone, jak i fioletowe.

Fasolki szparagowej nie powinno się jeść na surowo, ze względu na obecność fazyny. Jest to substancja o trujących właściwościach, które neutralizuje dopiero wysoka temperatura - wystarczy kilka minut we wrzątku. Fasolka dość szybko traci swój delikatny smak i świeżość, w związku z tym powinna być przechowywana nie dłużej niż trzy dni. Można ją jednak mrozić.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie dania z fasolką / Shutterstock

/ 4Przyrządzanie fasolki

Fasolka szparagowa doskonale smakuje po ugotowaniu. Jej walory można jednak podkreślić poprzez dodanie różnych przypraw, czosnku i niewielkiej ilości masła. Wiele osób stosuje dodatkowo bułkę tartą, która wprawdzie smakuje doskonale, ale znacząco podnosi kaloryczność dania z fasolką w roli głównej.

Należy pamiętać, że w czasie gotowania fasolka traci wiele swoich składników odżywczych, dlatego warto wypróbować inne sposoby jej przyrządzania. Gotowanie w wodzie warto zamienić na parowar. Zrobiona w nim fasolka będzie równie smaczna, a przy tym zachowa swoje cenne właściwości. Warzywo nadaje się również znakomicie jako dodatek do zup, zapiekanek lub sałatek.

/ 4Fasolka na zdrowie

Obraz
© Zdjęcie autorstwa geeniebee512 / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl)

Fasolka szparagowa ma wiele wartości odżywczych. Można w niej znaleźć m.in. białko, potas, magnez, fosfor, cynk. Jest także źródłem wielu witamin: A, C, E, K oraz B6. Wiele osób sięga po nią również w przypadku niedoboru żelaza w organizmie. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego spożywanie jej zaleca się kobietom ciężarnym lub tym, które dziecko dopiero mają w planach. Kwas foliowy wpływa bowiem na prawidłowy rozwój płodu.

Poza tym fasolka szparagowa to doskonała propozycja dla osób mających problemy z nadwagą i będących na diecie. Dzięki dużej zawartości błonnika pomaga regulować procesy trawienne, przyspiesza metabolizm. Zapobiega odkładaniu się tłuszczu w organizmie, obniżając jednocześnie poziom tzw. złego cholesterolu. Fasolka ma niski wskaźnik glikemiczny. 100 g to tylko 27 kcal. Jest sycąca, a przy tym nie tuczy. Poza tym pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji.

/ 4Właściwości fasolki

Obraz
© Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / [CC BY](https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl)

Ale to nie jedyne cudowne właściwości fasolki. Pomaga ona regulować poziom cukru we krwi. Dzięki zawartości wapnia i fosforu wpływa na stan kości, dlatego jej spożywanie zaleca się osobom, które są szczególnie podatne na różnego typu złamania i urazy. Spełnia również ważną funkcję w zwiększaniu odporności organizmu. Poza tym wzmacnia serce i wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego.

Obecne w fasolce roślinne hormony, fitoestrogeny, wykazują działanie przeciwnowotworowe, zapobiegając pojawieniu się raka piersi. Łagodzi także objawy związane z okresem menopauzalnym. Osoby zajmujące się zielarstwem polecają fasolkę szparagową w leczeniu zapalenia pęcherza moczowego, problemów z nerkami oraz reumatyzmu. Zwiększa ona ilość wydzielanego moczu, z którym eliminuje się z organizmu szkodliwe produkty metaboliczne. W przypadku przewlekłych chorób pęcherza jest zalecane picie wywaru przygotowanego z suszonej fasolki.

/ 4Fasolka dla urody

Obraz
© Zdjęcie kobiety / Shutterstock

Co ciekawe, jedzenie fasolki szparagowej może przynieść również wiele korzyści dla naszej urody. Ma ona cenne właściwości kosmetyczne, o które pewnie większość z nas nigdy by jej nie podejrzewała. Dzięki witaminom A i E wpływa na nawilżenie i jędrność skóry. Z kolei zawarty w fasolce krzem wpływa pozytywnie na kondycję cery oraz paznokci, zapewniając im piękny i zdrowy wygląd. Produkuje się z niej domowe peelingi do twarzy oraz maseczki do cery tłustej.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka