Mieszanki przypraw wykazują lepsze właściwości
Przyprawy stosowane w kuchni nie są tylko dodatkiem do wzmocnienia smaku potraw. To bogactwo substancji czynnych, które wykazują właściwości lecznicze. Niektóre z nich zawsze powinniśmy jeść razem. Ich połączenie jest jeszcze lepsze dla zdrowia.
1. Kurkuma i czarny pieprz
Kurkuma wykazuje silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwzapalne. Wzmacnia układ odpornościowy oraz poprawia pamięć. Organizm skorzysta z tych zalet dwukrotnie, jeżeli do złotej przyprawy dodamy czarny pieprz.
W skład kurkumy wchodzi substancja czynna nazywa kurkuminą, w pieprzu natomiast znajdziemy piperynę. Zmieszanie tych dwóch składników pozwoli na zwiększenie biodostępności kurkumy – oznacza to, że organizm wchłonie przyprawę, pozwalając na czerpanie z wszystkich jej zalet. Po dodaniu pieprzu (wystarczy 1/4 łyżeczki) przyswajalność wzrośnie aż o 2000 proc.
Sam pieprz również jest bardzo zdrowy. Piperyna od wieków stosowana jest w leczeniu bólu brzucha. Redukuje tkankę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu.
2. Cynamon i cukier
Co ciekawe, dobre dla zdrowia jest również połączenie cukru z cynamonem. Składniki te działają na zasadzie równoważni. Gdy pierwszy z nich podnosi poziom glukozy we krwi, drugi - dzięki zawartości polifenoli - pomaga go ustabilizować.
Jeżeli więc masz ochotę na posłodzenie ulubionej owsianki, zrób to. Nie zapomnij jednak o posypaniu jej na koniec cynamonem. Według lekarzy regularne stosowanie tej przyprawy wspomaga również odchudzanie.
Przeczytaj koniecznie
3. Matcha i imbir
Imbir – przyprawa od wieków stosowana na problemy z trawieniem i inne dolegliwości układu pokarmowego. Za sprawą gingerolu, głównego składnika jego kłączy, działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Leczy chorobę lokomocyjną oraz zapalenia stawów.
Matcha to odmiana herbaty, która zmniejsza apetyt i ilość tkanki tłuszczowej. Zawiera mnóstwo antyoksydantów, chroniących przed rozwojem komórek nowotworowych. Dzięki zawartości związku EGCG przyspiesza metabolizm.
Co powstanie z tej mieszanki? Oczyszczający napój, który pity regularnie, wysmukli sylwetkę. Po zaparzeniu herbaty matcha wystarczy dodać do filiżanki plasterki świeżo pokrojonego imbiru.
4. Kakao i chilli
Kakao jest głównym składnikiem uwielbianych przez nas czekolad. Zawarte w nim polifenole zmniejszają ryzyko wystąpienia marskości wątroby, niewydolności serca czy choroby Alzheimera. Okazuje się także, że kakao pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi. Według badaczy z Pennsylvania State University, spożywanie czekolady obniża poziom insuliny nawet o 27 proc.
Jeszcze więcej korzyści niesie spożywanie kakao wraz z chilli. Kapsaicyna w nim zawarta zwiększa temperaturę ciała, co z kolei podkręca metabolizm. Kubek gorącego kakao z odrobiną pikantnego proszku nie tylko nas więc rozgrzeje (przynajmniej na jakiś czas), ale i zmniejszy apetyt oraz ułatwi chudnięcie.
5. Pieprz cayenne i kminek
Podobnie jak w chilli, w pieprzu cayenne również znajdziemy kapsaicynę. Zmniejsza ona zawartość tkanki tłuszczowej, kontroluje apetyt oraz zwiększa termogenezę – proces produkcji ciepła w organizmie.
Wbrew powszechnym opiniom, pikantne potrawy zawierające kapsaicynę nie utrzymują jednak ciepła na długo. Sprawiają przecież, że się nadmiernie pocimy, co powoduje stopniowe ochładzanie się organizmu.
Kminek natomiast leczy wszystkie dolegliwości żołądkowe, wzdęcia i wykazuje właściwości rozkurczowe. Zmieszany z pieprzem cayenne będzie silnym narzędziem w walce z bólami żołądka oraz z przejedzeniem.