Miód fasolowy. Poznaj jego dobroczynne właściwości
Mało kto słyszał o miodzie fasolowym. Najpopularniejszymi obecnie gatunkami miodu są: spadziowy, gryczany, lipowy, akacjowy czy rzepakowy.
Wiele osób z pewnością uniesie brwi ze zdumienia, słysząc niemal egzotyczną nazwę miodu fasolowego.
Nie oznacza to jednak, że jest mniej wartościowy – posiada liczne właściwości zdrowotne, które warto znać i od czasu do czasu wprowadzić łyżeczkę miodu fasolowego do swojego jadłospisu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Naturalny probiotyk. Produkt, który jelita uwielbiają
Cechy miodu fasolowego
Z pewnością pierwszym, z czym kojarzy się miód, jest charakterystyczny słodki smak.
Miód fasolowy wyróżnia się w tym względzie umiarkowanym poziomem słodyczy, a nawet lekko kwaskowatą nutą.
Cechuje go intensywny aromat, przywodzący na myśl kwiaty fasoli.
Barwa zależy od stanu skupienia. Gdy miód pozostaje płynny, ma słomkowy kolor. Po krystalizacji natomiast staje się kremowobiały.
Gdzie powstaje miód fasolowy?
To skarb Roztocza – jest tamtejszym regionalnym produktem, charakterystycznym dla takich miejscowości jak Szczebrzeszyn czy Gorajec.
Roślinie w okresie wegetacji bardzo sprzyja klimat Roztocza. Obszar ten latem (od czerwca do września) należy do miejsc o najlepszym nasłonecznieniu w Polsce, co stwarza idealne warunki do hodowli fasoli.
Odmiany, z których nektar wykorzystuje się do produkcji miodu, to fasola wielokwiatowa oraz "Piękny Jaś".
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Wspomaga krążenie
Jest polecany ludziom cierpiącym na dolegliwości układu krążenia.
Mogą sięgnąć po niego chorzy na nadciśnienie, a także osoby w grupie ryzyka zawału. Wspomaga pracę serca i całego układu krwionośnego.
Poszerza naczynia wieńcowe, ponadto działa silnie i skutecznie w przypadku serca wyczerpanego zmęczeniem czy zatrutego substancjami toksycznymi.
Jednocześnie obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Dobry dla układu pokarmowego
Miód fasolowy ma dobroczynne działanie na układ trawienny.
Może posłużyć jako lek na zapalenie żołądka, pomoże również przy wrzodach żołądka i dwunastnicy.
Badania potwierdzają, że wrzody powstają na skutek obecności szkodliwych bakterii. Dzięki osmotycznemu działaniu miodu, można zwalczyć bakterie i zapobiec ich pojawieniu się.
Miód pobudza nerwy czuciowe w żołądku, które wydzielają selektywne peptydy. Substancje te zwiększają dopływ krwi do miejsc zajętych przez wrzody i chronią je.
Dodatkowo leczy żołądek z uszkodzeń oraz przyspiesza odnawianie mikroflory odpowiedzialnej za prawidłowe trawienie.
Wspiera odporność
Tę właściwość miodu znały już nasze babcie.
Któż z nas nigdy nie pił ciepłej herbaty z cytryną i łyżką miodu?
Miód fasolowy wzmacnia układ immunologiczny oraz zabija bakterie, warto go więc stosować zarówno wtedy, gdy już dopadnie nas przeziębienie lub grypa, jak i profilaktycznie.
Dopełnienie ogromu jego dobrodziejstw stanowi fakt, że dostarcza organizmowi licznych substancji odżywczych, co pomaga w rekonwalescencji.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.