Rabarbar jest dobry na jelita. Uważaj z ilością (WIDEO)

Rabarbar polecany jest osobom zmagającym się na choroby jelitRabarbar polecany jest osobom zmagającym się na choroby jelit
Magdalena Bury

Sezon na rabarbar trwa. Rozpoczyna się już w maju, jeszcze zanim na bazarkach pojawią się truskawki. Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E oraz potasu, kwasu foliowego i błonnika. To wszystko sprawia, że wykazuje działanie przeciwzapalne i działa przeciwbólowo.

Jedzenie rabarbaru może pomóc w leczeniu infekcji bakteryjnych atakujących gardło i krtań, takich jak angina czy zapalenie migdałków.

Okazuje się jednak, że spożywanie go ma także pozytywny wpływ na jelita. Dzieje się tak za sprawą obecności dużej ilości błonnika pokarmowego. Dlatego polecany jest szczególnie osobom, które borykają się z chorobami jelit i całego układu pokarmowego.

Rabarbar dobry na jelita

Witaminy i minerały zawarte w rabarbarze pobudzają perystaltykę jelit i przyspieszają metabolizm. Dzięki temu świetnie wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego. Zapobiega także powstawaniu zaparć.

Jedzenie rabarbaru wzmaga dodatkowo wydzielanie żółci, dzięki czemu trawienie jest znacznie ułatwione i przebiega dużo sprawniej.

Rabarbar jest nie tylko źródłem witamin i minerałów, ale także antyoksydantów, które chronią organizm przed namnażaniem się wolnych rodników, które są dla nas szkodliwe i mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworów.

Niestety nie jest to warzywo, które wszyscy możemy spożywać bez ograniczeń. Przede wszystkim jego działanie na układ pokarmowy może zaszkodzić osobom cierpiącym na zespół jelita drażliwego, ze względu na dużą ilość błonnika.

Ponadto w rabarbarze zawiera się mnóstwo szczawianów, po które nie należy sięgać zbyt często. Mogą one przyczyniać się do wypłukiwania wapnia z kości i prowadzić do uszkodzenia zębów. Mogą też zaburzać wchłanianie żelaza.

Warto wykorzystywać rabarbar do przygotowania kompotów i koktajli, ale tylko raz na jakiś czas.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka