Trwa ładowanie...

Mity na temat cukru, w które wierzyliśmy od lat (WIDEO)

Avatar placeholder
Magda Rumińska 11.07.2019 12:32

Cukier od lat jest numerem jeden w dyskusjach na temat zdrowego odżywiania. Wszyscy wiemy, że w nadmiarze jest szkodliwy, ale czy umiemy rozpoznać fałszywe informacje na temat tego składnika? Jakie są najpopularniejsze mity dotyczące cukru?

  1. Cukier jest przyczyną cukrzycy. Cukier sam w sobie nie powoduje cukrzycy, w przypadku cukrzycy typu 1 przyczyną jest zaburzona wytwarzanie insuliny w organizmie.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą o podłożu genetycznym. a jej ujawnieniu sprzyja niezdrowy tryb życia.

  1. Brązowy cukier jest lepszy niż biały. Dostępny w sklepach cukier brązowy praktycznie nie różni się od cukru białego. Dla naszego organizmu nie ma różnicy czy używamy cukru białego czy brązowego, substancją aktywną w obu przypadkach jest glukoza.

  2. Cukier powoduje raka. Cukier jest surowcem energetycznym i z tego względu uważa się, że dzięki niemu komórki nowotworowe namnażają się szybciej.

Badania dowiodły, że komórki rakowe nie potrzebują cukru do rozmnażania. Spożywanie dużych ilości cukru może powodować niektóre rodzaje raka, ale nie przyspiesza ich rozwoju.

  1. Cukier powoduje próchnicę. Główną przyczyną próchnicy jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej, nadużywanie cukru może mieć negatywny wpływ na stan zębów, ale nie jest bezpośrednią przyczyną ich psucia.

  2. Cukier uzależnia. Jedzenie słodkich przekąsek wywołuje uczucie przyjemności, cukier jednak nie jest substancją uzależniająca.

Ludzie, którzy mają nieograniczony dostęp do cukru spożywają go w rozsądnych ilościach i nie wykazują objawów uzależnien

O tym warto wiedzieć:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze