Moda na jedzenie podrobów może prowadzić do raka

Nowe badania pokazują, że spożywanie mózgu i innych narządów zwierząt może powodować raka.

Moda na jedzenie podrobów może prowadzić do rakaModa na jedzenie podrobów może prowadzić do raka

Podroby mają niepokojąco wysoki poziom substancji chemicznej (kwasu sialowego Neu5Gc), która powoduje nowotwory, a jej stężenie wzrosta w trakcie gotowania.

Nowy trend, nazywany "od nosa do ogona" (ang. nose-to-tail), został zapoczątkowany w 1990 przez szefa kuchni Fergusa Hendersona, który założył restaurację w Londynie słynącą z podrobów.

Jego pomysł został podchwycony m.in. przez Hugh Fearnley-Whittingstalla, znanego angielskiego kucharza, który otwarcie walczy z marnowaniem żywności.

Jednak chińscy naukowcy zalecają ostrożność, sugerując, że wnętrzności zwierząt mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia tych, którzy regularnie spożywają podroby.

Profesor Frederic Troy II z Uniwersytetu Xiamen w Chinach ostrzega, że choć jego badania przeprowadzono na świniach, mogą mieć zastosowanie do wszystkich zwierząt.

Popularny trend kulinarny "od nosa do ogona" może prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka
Popularny trend kulinarny "od nosa do ogona" może prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka © Shutterstock

"Byliśmy raczej zaskoczeni, że podroby świń mają tak niepokojąco wysoki poziom Neu5Gc" - powiedział.

Cząsteczka Neu5Gc występuje na powierzchni komórek u większości ssaków, ale nie u ludzi, którzy przyjmują ją jedynie poprzez spożywanie mięsa, narządów i niektórych produktów mlecznych.

Wcześniejsze badania wykazały, że gdy cząsteczka dostanie się do tkanki ludzkiej, układ odpornościowy rozpoznaje ją jako zagrożenie i wytwarza przeciwciała, aby ją zwalczyć.

Regularne spożywanie podrobów powoduje przewlekły stan zapalny, który zwiększa ryzyko zachorowania na raka.

Neu5Gc został powiązany z nowotworami, a także innymi chorobami sercowo-naczyniowymi i zapalnymi, w tym z niektórymi zakażeniami bakteryjnymi. Ostatnie badania po raz pierwszy potwierdziły znacznie większe ilości Neu5Gc w narządach świń, takich jak śledziona, płuca, serce, nerki i wątroba niż w mięśniach szkieletowych.

ZOBACZ TAKŻE:

"Mimo że nie wiemy, jaka ilość wywołuje odpowiedź immunologiczną, jeśli jesz podroby, jesteś potencjalnie obarczony większym ryzykiem niektórych chorób zapalnych" – powiedział Prof. Troy.

Ryzyko zatrucia Neu5Gc jest szczególnie wysokie w Chinach i innych krajach, gdzie ludzie mają tendencję do spożywania dużych ilości podrobów. W państwach zachodnich, gdzie w ostatnich latach zaobserwowano wzrost spożycia podrobów, coraz więcej znanych kucharzy podkreśla, że każda część zabitego zwierzęcia powinna być spożywana.

Biorąc pod uwagę wyniki tego badania, autorzy nakłaniają ludzi, by byli ostrożni w kwestii wyboru rodzaju spożywanego mięsa.

Prof. Troy i współpracownicy stwierdzili wpływ wysokiego poziomu innego kwasu sialowego - KDN - na ryzyko raka piersi, szyjki macicy, wątroby, płuc, krtani, jajników i macicy.

Wykazali oni również, że kwas polisialowy Neu5Ac jest odpowiedzialny za rozprzestrzenianie się wielu ludzkich nowotworów.

Obecne badanie ocenia poziom Neu5Ac, Neu5Gc i KDN znajdujących się na końcu łańcuchów cukrowych często przyłączanych do białek w błonach komórkowych. Naukowcy zmierzyli stężenie kwasu sialowego w świńskiej śledzionie, nerkach, płucach, sercu, wątrobie i mięśniach u zwierząt liczących 3, 38 i 180 dni życia.

W stosunku do mięśni szkieletowych, stężenie Neu5Gc we wszystkich narządach, zwłaszcza w sercu, nerkach, śledzionie i płucach, było wysokie. Gotowanie podwyższało poziom kwasu sialowego w większości tkanek i narządów.

Chociaż badanie przeprowadzono na świniach, wyniki mogą dotyczyć również mięsa z narządów innych zwierząt.

"Główne biochemiczne sposoby syntezy i metabolizmu kwasów sialowych są zasadniczo identyczne we wszystkich gatunkach ewolucyjnych od bakterii do mózgu" - dodaje. "W związku z tym, odniesienie naszych badań do innych gatunków ssaków jest zasadniczo możliwe z perspektywy biochemicznej".

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka