Właściwości podrobów. Sprawdź, dlaczego warto je jeść

Czasy, gdy były kojarzone z mięsem gorszej jakości, minęły. Teraz podroby to hit restauracyjnych menu, gdzie podawane są w eleganckiej formie z wykwintnymi dodatkami.

Podroby, czyli tzw. piąta ćwiartka, wracają na salony i cieszą się coraz większą popularnością.

Wątróbka, nerki, mózgi, żołądki, serca, ozorki mają swoich miłośników, ale wiele osób wciąż niechętnie po nie sięga. Czy warto je jeść? Sprawdź, jakich składników odżywczych dostarczają.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Czy szary kolor mięsa świadczy o tym, że jest zepsute? Wyjaśniamy

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie podrobów / Shutterstock
Sylwia Stachura

/ 4Zalety podrobów

Cena to główny atut podrobów. Są bardzo tanie i łatwo dostępne – pewnie dlatego wciąż są kojarzone z jedzeniem dla uboższych. To jednak stereotyp, bo na tym zalety podrobów się nie kończą. Zawartość wielu cennych dla zdrowia substancji sprawia, że warto odłożyć na bok uprzedzenia i spróbować tak zwanej piątej ćwiartki.

Wątróbka, nerki czy serca są źródłem białka, które dostarcza nam energii. W 100 g wątróbki drobiowej znajduje się ok. 18 g protein. Podroby są bogate w kwas foliowy, żelazo, wapń, cynk, a także witaminy (zwłaszcza A, D, K oraz z grupy B).

/ 4Zdrowa wątróbka

Obraz
© Zdjęcie wątróbki / Shutterstock

Wątróbka drobiowa to jeden z najbardziej popularnych rodzajów podrobów, a przy okazji jeden z najzdrowszych. Zawiera żelazo, kwas foliowy oraz witaminę B12, czyli składniki dobrze wpływające na układ krwionośny. Wątróbka powinna się znaleźć w jadłospisie osób, które mają niedobór żelaza, anemię oraz kobiet zmagających się z obfitymi krwawieniami miesiączkowymi.

Wątróbka jest też źródłem witaminy A – ważnego przeciwutleniacza, który poprawia jakość widzenia, hamuje procesy starzenia i wzmacnia odporność. Poza tym znajdziemy w niej wartościowe białko, witaminy PP, D, E, C i K.

Do wyboru mamy kilka rodzajów wątroby – drobiową, wieprzową, wołową, cielęcą. Wszystkie zawierają witaminy i minerały.

Na następnej stronie obejrzysz WIDEO

/ 4Podroby nie dla wszystkich

Miłośnicy podrobów powinni pamiętać, że znajduje się w nich dużo cholesterolu. W 100 g wątróbki drobiowej jest nawet 300 mg tej substancji, czyli cały dzienny limit dla dorosłej osoby. Nie są więc wskazane dla ludzi z podwyższonym poziomem tej substancji we krwi oraz ze schorzeniami układu krążenia (takimi jak miażdżyca czy nadciśnienie).

Ze względu na dużą zawartość witaminy A, na podroby powinny uważać kobiety w ciąży. Nadmiar tego składnika może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka, dlatego w tym okresie lepiej z nich zrezygnować.

W podrobach znajdują się też związki purynowe, które mogą być niebezpieczne dla osób z dną moczanową. Z puryn powstaje kwas moczowy, którego muszą unikać osoby z tym schorzeniem.

/ 4Jak jeść podroby?

Obraz
© Źródło: materiały prasowe

Większości z nas podroby kojarzą się wyłącznie ze smażoną wątróbką z cebulą, ewentualnie z żołądkami "na szaro". Warto jednak wiedzieć, że są one popularne na całym świecie, a każdy region ma swój ulubiony sposób na ich przygotowanie. Mieszkańcy Azji i Ameryki Południowej lubią niecodzienne elementy – uszy, jelita oraz ogony. We Włoszech popularne są płuca i śledziona, a we Francji, Anglii i Szwecji przysmakiem są nerki. W restauracjach na całym świecie można spróbować też grasicy.

W jaki sposób przyrządzić podroby? Koniecznie spróbuj wątróbki z jabłkami i cebulą albo gulaszu z nerek. Warto hojnie przyprawić je czarnym pieprzem, tymiankiem, majerankiem, estragonem, kolendrą, zielem angielskim. Wyraziste dodatki dodadzą smaku i aromatu. Podroby dobrze komponują się z owocami – jabłkami, pomarańczami, śliwkami, wiśniami.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka