Moda na muchomory nie mija. Na OIOM-ach przybywa pacjentów

Moda na posty z muchomorami od kilkunastu dni opanowuje internet. Wszystko za sprawą influencerów, którzy zachęcają swoich obserwujących do zjedzenia trujących muchomorów. Eksperci ostrzegają przed nierozsądnym trendem i wyjaśniają, które grzyby można zbierać i bez obaw przyrządzać. Są bowiem trzy rodzaje muchomorów jadalnych, ale eksperci twierdzą, że ci, którzy na grzybach się nie znają, nie powinni ich zbierać.

Muchomory mogą być śmiertelnie trująceMuchomory mogą być śmiertelnie trujące
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

Influencerzy o muchomorach

W ostatnich dniach głośnym echem odbiły się wypowiedzi influencerów zachęcających do konsumpcji trujących muchomorów i przedstawiających korzyści z ich spożycia. Szczególnie popularne stało się wideo kobiety ukrywającej swoją tożsamość, która postanowiła "odczarować" muchomora.

"Spożycie muchomora w większej dawce niż mikro - rytualnie - pozwala m.in. skontaktować się z duchami, bogami i wiele, wiele więcej, ale... Tu informuję, że trzeba być na to przygotowanym duchowo +to nie trip+ - odlot (przyp. PAP) i sama, jako szamanka NIGDY nie robię tego bez opieki doświadczonego kolegi po fachu" - napisała natomiast na Facebooku szamanka Al Dona.

Wielu lekarzy odniosło się do zamieszczanych w mediach społecznościowych rewelacji, nie kryjąc oburzenia. Także dr hab. Izabela L. Kałucka z Katedry Algologii i Mykologii na Wydziale Biologii i Ochrony Środowiska z Uniwersytetu Łódzkiego nie zgadza się na popularyzowanie tego typu wpisów.

"Nie ma mojej zgody na upowszechnianie w social mediach tego typu nieodpowiedzialnych wpisów na temat muchomorów. Dołączam się do opinii lekarzy, naukowców i farmaceutów ostrzegających przed tym zjawiskiem. Ta moda mi się nie podoba, choć nie jest to kwestia lubienia czy nie. To kwestia badań i wiedzy gromadzonej od lat na temat grzybów" - powiedziała PAP dr hab. Izabela L. Kałucka.

Zatruli się grzybami. Są w stanie ciężkim

Jak informuje PAP, we wrześniu 2022 r., na oddział toksykologiczny szpitala im. T. Marciniaka we Wrocławiu trafiło siedmiu grzybiarzy. Dwóch z nich szczęśliwie miało tylko nieżyt żołądkowo-jelitowy po zjedzeniu grzybów. Trzech pacjentów zjadło muchomora plamistego, a dwoje sromotnikowego, który jest śmiertelną trucizną. Stan dwojga pacjentów jest ciężki.

Podobna sytuacja miała miejsce w Łodzi, gdzie na oddział toksykologii Centralnego Szpitala Klinicznego trafiło ostatnio trzech młodych pacjentów po zjedzeniu muchomora czerwonego. Lekarze z Centralnego Szpitala Klinicznego w Łodzi twierdzą, że prawdopodobnie było to celowe spożycie w celu odurzenia. Wiadomo, że nie były to zatrucia śmiertelne, ale wymagały hospitalizacji na oddziale intensywnej terapii.

Objawy zatrucia muchomorem to duszności, wymioty oraz biegunka, a wszystkiemu towarzyszą halucynacje i zaburzenia ruchowe.

"Nieodpowiedzialni influencerzy niweczą działania edukujące miłośników grzybiarstwa. Za skandaliczne uważam promowanie spożywania muchomorów. Szkodliwe oddziaływanie części grzybów polega na odkładaniu się toksyn w organizmie, w nie nagłej, gwałtownej reakcji, która jest jednoznacznym sygnałem, że z grzybem jest coś nie tak. Toksyny zawarte w grzybach nie muszą oddziaływać natychmiast. Poza tym różne osoby, np. obciążone pewnymi dolegliwościami, mogą w różny sposób na nie zareagować. To, że jednemu zwolennikowi eksperymentowania z grzybami nic się nie stanie, nie znaczy, że jego naśladowcy nie będą mieli poważnych kłopotów zdrowotnych. Stanowczo odradzam jedzenie muchomorów i grzybów, co do których brak nam pewności, co do za gatunek!" - powiedział PAP Michał Gzowski - rzecznik prasowy Lasów Państwowych.

Muchomory jadalne i niejadalne. Jeśli nie rozróżniasz, nie zbieraj

"Jednym z najbardziej trujących muchomorów jest muchomor czerwony (Amanita muscaria). Ten powszechnie znany czerwony grzyb z białymi plamkami zawiera toksyny - muskarynę, kwas ibotenowy i muscymol. Polska nazwa muchomorów nie jest przypadkowa. Pochodzi od substancji chemicznych zawartych w tych grzybach, a dokładniej właśnie od muskaryny i muscymolu" - pisze PAP i dodaje, że kontakt z tym muchomorem może okazać się śmiertelny.

W Polsce występują tylko trzy gatunki muchomorów, które należą do jadalnych i są to: muchomor czerwieniejący (Amanita rubescens), muchomor mglejarka (Amanita vaginata) i muchomor rdzawobrązowy (Amanita fulva).

"Jest jeszcze czwarty gatunek muchomor cesarski. Można go jednak znaleźć wyłącznie na płd. Europy w krajach śródziemnomorskich. Ten grzyb to rarytas kulinarny. W smaku dorównuje truflom. Wszystkie, nawet jadalne odmiany muchomora muszą być zbierane i przygotowywane do spożycia z dużą ostrożnością, a taką wiedzę posiadają grzybiarze z wieloletnim doświadczeniem" - przestrzega dr Kałucka.

Dr Kałucka przypomina też o tzw. "dekalogu grzybiarza":

  • zbieramy tylko grzyby znane;
  • korzystajmy z atlasów i kluczy (uproszczona forma atlasu) grzybiarskich;
  • nie zbieramy owocników starych i młodych;
  • nie przechowujemy zbyt długo grzybów - szybko je przygotowujemy do spożycia;
  • sprawdzamy owocnik przed przyrządzeniem;
  • w lesie owocniki wykręcamy w całości ze ściółki;
  • grzyby czyścimy w lesie;
  • nie niszczymy grzybów, których nie znamy;
  • nie niszczymy siedliska grzyba - grzybnie i ściółkę pozostawiamy w dobrym stanie;
  • nie zbieramy grzybów do plastikowych toreb, grzyby muszą oddychać.

Katarzyna Gałązkiewicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka