Trwa ładowanie...

Mogą wywołać anginę w lecie. Jest jedno "ale"

Avatar placeholder
16.08.2023 07:24
Lody a angina. Leczą czy powodują chorobę?
Lody a angina. Leczą czy powodują chorobę? (Getty Images)

Czy istnieje naukowy związek między jedzeniem lodów a anginą? Czy jest możliwe, że lody mogą zarówno powodować, jak i leczyć tę chorobę? Rozprawiamy się z tymi mitami.

spis treści

1. Czym jest angina?

Angina to ostre zapalenie gardła i migdałków podniebiennych, które najczęściej wywołane jest przez wirusy, rzadziej przez bakterie. Choć kojarzy się głównie z okresem jesienno-zimowym, często zapadamy na nią również latem, kiedy nasz organizm eksponowany jest na zmienną temperaturę.

Do anginy może się więc przyczynić przebywanie w klimatyzowanych pomieszczeniach albo spożywanie lodów w upale. Czy to jednak oznacza, że same lody powodują anginę?

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

2. Czy lody powodują anginę?

Nie ma dowodów na to, że jedzenie lodów może "powodować" anginę, faktem jest jednak, że lody, ze względu na swoją niską temperaturę, mogą powodować chwilowy dyskomfort w gardle, zwłaszcza jeśli są spożywane w dużych ilościach lub zbyt szybko.

Nagłe zmiany temperatury – czyli również spożywanie lodów w upale - mogą wpływać na nasz układ odpornościowy, sprawiając, że jesteśmy bardziej podatni na infekcje wirusowe i bakteryjne. Oznacza to, że łatwiej zarazimy się anginą, jeśli mamy obniżoną odporność. Zagadka rozwiązana!

3. Czy lody leczą anginę?

Wbrew niektórym opiniom, lody nie leczą przyczyny anginy, jedynie mogą pomóc w łagodzeniu niektórych jej objawów. Faktem jest bowiem, że zimno zwęża naczynia krwionośne, zmniejsza więc obrzęk i łagodzi ból.

Działa na zasadzie naturalnego znieczulenia, ale nie jest lekarstwem.

4. Odporność na lody

Hartowanie organizmu poprzez regularne narażanie go na zmienne temperatury, tj. naprzemienne kąpiele gorące i zimne albo spożywanie lodów (w umiarkowanych ilościach) przez cały rok - może pomóc wzmocnić układ odpornościowy i sprawić, że będzie on mniej podatny na infekcje.

Ze zdrowotnego punktu widzenia wręcz błędem jest czekanie na spożycie lodów do czasu największych upałów.

Metody hartowania organizmu praktykowane są od wieków, ale powinny być stosowane z umiarem i pod nadzorem lekarza - szczególnie w przypadku osób starszych, dzieci oraz osób z chorobami przewlekłymi.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze