Mogą zwiększać ryzyko cukrzycy. Badacze z Harvardu przedstawili wyniki badań

Owoce czy wyciśnięty z nich sok? Okazuje się, że wybór między tymi dwoma produktami może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie metaboliczne.

Soki owocowe zawierają mniej błonnika niż świeże owoceSoki owocowe zawierają mniej błonnika niż świeże owoce
Źródło zdjęć: © Getty Images

Wpływ spożycia owoców i soków na zdrowie

Badacze z Harvard School of Public Health (HSPH) analizowali dane zebrane od 187 382 uczestników trzech długoterminowych badań (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-up Study).

Prześledzili ogólne spożycie owoców, a także spożycie poszczególnych owoców: winogron lub rodzynek, brzoskwiń, śliwek lub moreli, śliwek suszonych, bananów, melonów, jabłek lub gruszek, pomarańczy, grejpfrutów, truskawek i borówek. Analizowali również spożycie soków jabłkowych, pomarańczowych, grejpfrutowych i "innych".

Owoce tak, sok nie?

Wyniki badania wykazały, że spożywanie większej ilości całych owoców wiąże się ze znacząco niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Z kolei większe spożycie soków owocowych było związane z wyższym ryzykiem.

Okazuje się, że osoby, które spożywały co najmniej dwie porcje całych owoców tygodniowo — zwłaszcza borówek, winogron i jabłek — zmniejszyły ryzyko cukrzycy typu 2 o nawet 23 proc. w porównaniu z tymi, które spożywały mniej niż jedną porcję miesięcznie.

Z kolei osoby, które spożywały jedną lub więcej porcji soku owocowego każdego dnia, zwiększyły ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o nawet 21 proc.

Badacze stwierdzili, że zamiana trzech porcji soku tygodniowo na trzy porcje całkowitych owoców skutkowałaby obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2 o 7 proc.

Ogólnie wysoki indeks glikemiczny owoców nie wydaje się więc być kluczowym czynnikiem decydującym o ich wpływie na ryzyko cukrzycy typu 2. Jednak wysoki wskaźnik glikemiczny soku owocowego, który szybciej przechodzi przez układ trawienny niż bogate w błonnik owoce, może tłumaczyć związek między spożyciem soku a zwiększonym ryzykiem cukrzycy.

- Te dane potwierdzają obecne zalecenia dotyczące zwiększania spożycia całych owoców, ale nie soków owocowych jako środka zapobiegania cukrzycy – powiedział główny autor badania, Isao Muraki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka