Morszczuk – opis, kalorie, wartości odżywcze, znaczenie zdrowotne, przepisy

Morszczuk – to ryba morska, zaliczana czasem do rodziny dorszowatych. Może dożyć nawet 20 lat i osiągać wagę nawet 15 kg. Spotykany jest w Oceanie Atlantyckim, w wodach wschodniego Pacyfiku, Nowej Zelandii, a także Europy i południowej Afryki. Gatunki dostępne w Europie liczą nawet do 1,1 m długości.

Mięso morszczuka można podać po usmażeniu lub pieczeniu.Mięso morszczuka można podać po usmażeniu lub pieczeniu.
Źródło zdjęć: © pl.123rf.com

Wartości odżywcze mięsa z morszczuka

Ma zwykle biały kolor i jest miękkie (bardziej niż mięso dorsza). Jego smak jest łagodny. Morszczuk należy do ryb chudych. W 100 g jego mięsa znajduje się około 50 mg cholesterolu. Zawiera 89 kcal.

W 100 g mięsa tej ryby znajdziemy 18,3 g białka, 72 mg sodu i 0,2 g kwasów omega-3). Ze względu na niską zawartość tłuszczu jest bardzo dobrą propozycją dla osób chcących schudnąć oraz zmagających się z chorobą refluksową. Będzie również pożywną propozycją dla kobiet w ciąży i dzieci.

Znajdziemy w nim również wapń, fosfor, selen, witaminę B3, B6 i B12 oraz inne składniki dostępne w mniejszych ilościach.

Dieta wikingów

Wapń i fosfor to pierwiastki, z których w dużej mierze zbudowane są nasze zęby i kości.

Selen występuje w niektórych enzymach, wspomaga organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników, a łącząc się z metalami ciężkimi, zmniejsza ich szkodliwość dla naszego organizmu.

Witamina B3 pełni kluczową funkcję w utrzymywaniu zdrowia mózgu i całego układu nerwowego, a także w wytwarzaniu hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Witamina B6 jest częścią enzymów uczestniczących w przetwarzaniu białek, bierze udział w przyswajaniu cukrów złożonych, kwasów tłuszczowych, wpływa korzystnie na układ nerwowy i zwiększa odporność organizmu na bakterie i wirusy. Witamina B12 odpowiada za powstawanie krwinek czerwonych (erytrocytów). Jej niedobór prowadzi do anemii. Odpowiada również za wytwarzanie białek i kwasów nukleinowych, a także bierze udział w przetwarzaniu tłuszczów i cukrów.

W jakiej formie można kupić morszczuka?

Rybę dostaniemy w sklepach w postaci mrożonych tusz, filetów ze skórą i bez skóry. Jej mięso najczęściej się smaży na głębokim tłuszczu lub lekko, aby podać je sauté. Osoby wystrzegające się tłuszczu mogą morszczuka również upiec.

Przepisy na potrawy z morszczuka

To zwykle wariacje na temat ryby smażonej lub pieczonej. Samo jej przygotowanie zależy już od inwencji własnej szefa kuchni. Poniżej przedstawiamy smaczne i proste propozycje na podanie tej wyjątkowej ryby:

  • Morszczuk w panierce

Składniki na 2 porcje: 450 g ryby, 2 łyżki mąki, 3 łyżki oleju, sól.

Przygotowanie: morszczuka należy pokroić na mniejsze porcje, posolić i oprószyć mąką. Smażyć na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony.

  • Morszczuk z tymiankiem

Składniki na 2 porcje: około 500 g ryby, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki, tymianek, sól, 4 łyżki oleju, cytryna pokrojona w plastry.

Przygotowanie: mięso solimy, posypujemy tymiankiem i obtaczamy w wymieszanym jajku i w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z plasterkami cytryny.

  • Morszczuk pieczony

Składniki na 4 porcje: 1 kg ryby, 2 cebule, 3 pomidory, estragon, sól, 6-7 łyżek mąki, 5 łyżek oleju.

Przygotowanie: rozmrażamy rybę i odsączamy ją z wody. Posypujemy estragonem i oprószamy mąką, a następnie odstawiamy. Siekamy cebulę, obieramy pomidory ze skóry (najłatwiej schodzi po sparzeniu wrzątkiem), a następnie kroimy je w kostkę. Rozprowadzamy olej po powierzchni naczynia żaroodpornego. Układamy w nim plastry ryby i pieczemy w 180o po 10 min po każdej stronie, następnie dodajemy do naczynia cebulę i pomidory i pozostawiamy w piekarniku na kolejne 20 min.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka