Morwa czarna – właściwości, zastosowanie, uprawa

Morwa czarna to drzewo występujące w Europie oraz Azji. Jest ceniona ze względu na swoje właściwości oraz smak owoców. Niestety w Polsce nie występuje naturalnie.

Morwa czarna posiada wiele właściwości zdrowotnychMorwa czarna posiada wiele właściwości zdrowotnych
Źródło zdjęć: © 123RF

Morwa czarna – wygląd

Morwa czarna to drzewo o wysokości od 10-15 metrów. Posiada regularną, kulistą koronę. Zakwita na przełomie maja i czerwca. Owoce morwy kształtem przypominają maliny, po dojrzeniu mają około 3 cm. Owoce mają przyjemny, słodki smak, dzięki czemu sprawdzają się przy różnego rodzaju deserach. Mają one dość mocno barwiący, ciemny sok. Morwa czarna ma prosty i solidny pień rozgałęziający się na konary. Liście drzewa są owalne i ostro zakończone. Ze względu na to, że owoce morwy białej również mogą przybierać ciemnofioletową barwę, często są mylone z morwą czarną. Morwa biała jest znacznie większa i bardziej odporna na mróz przez co łatwiej ją uprawiać w Polsce.

Morwa czarna – właściwości

Morwa czarna ma owoce o wielu wartościach zdrowotnych i odżywczych. Oprócz owoców w farmakologii lub ziołolecznictwie wykorzystuje się między innymi jej liście lub korzenie. Owoce morwy są bogate w witaminy C, A, B1, B2, a także magnez, fosfor, żelazo i potas. Z liści rośliny można przygotować herbaty pomagające w leczeniu problemów żołądkowych i kłopotów z układem trawiennym. Napar z liści morwy służy do pobudzenia krążenia, leczenia nadciśnienia oraz problemów z układem moczowym. Odwary z korzeni morwy pomagają w leczeniu kaszlu oraz astmy.

Morwa czarna – zastosowanie

Morwa czarna jest wykorzystywana jako drzewo owocowe. Ze względu na swój wygląd od dawna służy także jako drzewo ozdobne. Po raz pierwszy jej uprawę rozpoczęto w V wieku n.e. Służyła wtedy jako pokarm dla gąsienic jedwabnika morowego. Owoce morwy czarnej mają także zastosowanie w sztuce kulinarnej. Świetnie sprawdzają się przy robieniu syropów, marmolady lub nalewek.

Morwa biała - idealna dla diabetyków i chorych na nerki

Morwa czarna – uprawa

Uprawa morwy czarnej w Polsce może stwarzać kłopoty. Drzewo jest wrażliwe na niskie temperatury, dlatego lepszą lokalizacją do uprawy będzie zachodnia część Polski. Miejsce, w którym zasadzimy drzewo powinno być zaciszne oraz słoneczne. Mroźny wiatr mógłby szybko pokrzyżować plany uprawy morwy czarnej. Zakupione sadzonki powinny być dobre jakościowo i bez zmian chorobowych. Zimą młode drzewka należy dokładnie okryć, gdyż w pierwszych latach uprawy są najbardziej podatne na mróz. Wraz z upływem lat odporność wzrasta. Morwa czarna nie jest podatna na choroby lub szkodniki oraz dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza. Także w przypadku podłoża roślina nie jest wymagająca. Do uprawy wystarczy zwykła gleba ogrodowa. Drzewo dobrze radzi sobie z suszą, jednak młode rośliny należy od czasu do czasu obficie podlać. Polski klimat bardziej sprzyja uprawie morwy białej. W naszym kraju morwa czarna wykorzystywana jest głównie jako drzewo owocowe. Na zachodzie Europy, gdzie zimy są łagodniejsze morwa służy jako element dekoracji na podwórzach lub w parkach.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka