Trwa ładowanie...

Mówią, że to "eliksir młodości". Receptura pochodzi z Tybetu

Avatar placeholder
28.11.2023 17:29
Nie tylko "eliksir młodości". Chroni przed rakiem i chorobami wirusowymi
Nie tylko "eliksir młodości". Chroni przed rakiem i chorobami wirusowymi (Getty Images)

Tybetańczycy wierzą, że ten napój pozwala spowolnić zegar biologiczny i chroni przed szeregiem różnych schorzeń. Przepis jest banalnie prosty, więc warto sprawdzić na własnej skórze, jakie efekty przynosi stosowanie nalewki czosnkowej.

spis treści

1. Sekrety tybetańskiej medycyny

Medycyna tybetańska skupia się na holistycznym podejściu do pacjenta, w myśl zasady, że choroba jednego organu powoduje dysfunkcję w prawidłowym działaniu całego organizmu. W związku z tym trzeba leczyć nie chorobę, ale chorego indywidualnie dobierając terapię.

Akupunktura, akupresura czy ziołolecznictwo to kluczowe metody leczenia w ramach medycyny tybetańskiej. Dużą rolę przypisuje się równowadze energetycznej organizmu i kondycji psychicznej pacjenta. Stosowane leki są oparte na bazie naturalnych ziół i roślin.

Tybetańska nalewka czosnkowa idealna na wzmocnienie odporności
Tybetańska nalewka czosnkowa idealna na wzmocnienie odporności (Adobe Stock)
Zobacz film: "Właściwości nalewki z bursztynu"

2. Odmładzająca nalewka tybetańska wg Michała Tombaka

Jednym z produktów cieszących się dużą popularnością jest tybetańska nalewka czosnkowa. Tradycyjna receptura pochodzi jeszcze z okresu IV-V wieku p.n.e. Napój jest uznawany za eliksir młodości, a wśród licznych efektów jej regularnego stosowania wymienia się m.in. ochronę przed chorobami wirusowymi, właściwości antynowotworowe, oczyszczanie organizmu z toksyn i pobudzenie przemiany materii. Dodatkowo ma zapobiegać zawałowi czy miażdżycy.

Przepis na tybetańską nalewkę czosnkową

Składniki:

  • 350 gr czosnku,

  • 200 ml spirytusu,

  • słoik,

  • szklana butelka.

Ząbki czosnku należy obrać, a później zmiażdżyć i włożyć do słoika. Następnie dodajemy odmierzoną ilość spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę należy przechowywać w ciemnym miejscu przez 10 dni. Po tym czasie wystarczy odcedzić miksturę korzystając z gazy lub gęstego sitka i przelać do ciemnego szklanej butelki. Po czterech dniach eliksir jest gotowy do spożycia.

Stosowanie:

Prof. Michał Tombak podkreśla, że nalewkę można stosować tylko raz w roku i trzeba się trzymać określonego dawkowania według poniższych zaleceń.

  • 1 dnia 2 x po 4 krople,

  • 2 dnia 2 x po 6 kropli,

  • 3 dnia 2 x po 10 kropli,

  • 4 dnia 2 x po 15 kropli,

  • 5 dnia 2 x po 20 kropli,

  • 6 dnia 2 x po 25 kropli.

W kolejnych dniach stosować po 2 x dziennie po 30 kropli, aż do skończenia nalewki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze