Może odkładać się w kościach lub płucach. Ale to nie w strączkach i herbacie jest go najwięcej

Kontakt ze związkami glinu mamy niemal codziennie, ponieważ jego źródło stanowią zarówno produkty zbożowe, jak i warzywa czy woda. Jego nadmiar w organizmie może uszkodzić układ nerwowy czy płuca. Niektórzy zrezygnowali nawet z herbaty, z obawy przed szkodami, jakie niesie ze sobą przekroczenie norm tego pierwiastka. Czy rzeczywiście to w żywności jest go najwięcej? Eksperci obalają utrwalone w społeczeństwie mity.

Przez niego boją się pić herbaty z cytryną i unikają strączków. Pytamy eksperta, jak naprawdę działa na organizmPrzez niego boją się pić herbaty z cytryną i unikają strączków. Pytamy eksperta, jak naprawdę działa na organizm
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gałązkiewicz

Co to jest glin i jakie są jego źródła?

Glin jest pierwiastkiem naturalnie występującym w przyrodzie. Zaraz po żelazie, jest najczęściej stosowanym metalem. Niestety, na jego temat narosło w ostatnich latach wiele mitów. Jeden z najbardziej rozpowszechnionych głosi, że nie powinno się pić herbaty z cytryną, ponieważ tworzy się w niej cytrynian glinu, który jest toksyczny dla organizmu człowieka, zwłaszcza dla mózgu. O tym, że jest to twierdzenie mocno przesadzone, mówiła dietetyk Joanna Smarzak.

- Do niedawna można było natknąć się na tego typu informacje, natomiast warto podkreślić, że w przypadku tego połączenia jest to mit. Podczas parzenia herbaty z liści uwalnia się do naparu jedynie ułamek procenta zawartego w nich glinu (jego poziom w naparze osiąga wartość do kilku miligramów na litr). Aby tego typu napój mógł nam zaszkodzić, należałoby wypić go w ogromnych ilościach. Dodawanie plasterka cytryny do herbaty nie zaszkodzi zdrowiu – tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka.

Podobnego zdania jest dietetyczka Kinga Głaszewska, która dodaje, że pierwiastek ten powszechnie występuje w glebie, skąd przechodzi do roślin uprawnych i to nie herbata ma go w swoim składzie najwięcej.

- Glin zawarty jest w wielu produktach spożywczych, które jemy każdego dnia, ponieważ w łatwy sposób przenika z gleby do żywności. Źródłem glinu są produkty zbożowe i różne warzywa (rośliny strączkowe, grzyby) oraz owoce (np. czerwone porzeczki). Glin obecny jest także w ziołach: tymianku, majeranku czy kminku. Oczywiście jest także w herbacie, zwłaszcza liściastej, natomiast wypijanie nawet trzech filiżanek herbaty nie sprawi, że glin odłoży się w organizmie i spowoduje szereg powikłań. Podobnie jest z przyprawami, zazwyczaj używamy ich w zbyt małych ilościach, aby mogły wykazywać działanie toksyczne – informuje w rozmowie z WP abcZdrowie Kinga Głaszewska.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wyznaczył tolerowane tygodniowe pobranie (TWI) glinu, tj. bezpieczną dla zdrowia dawkę tego pierwiastka, jaką można przyjąć z pożywieniem. Określono ją na poziomie 7 mg na kilogram masy ciała w tygodniu. W niektórych krajach spożycie glinu wśród mieszkańców nieznacznie przekraczało tę wartość, ale nie zaobserwowano z tego powodu negatywnych konsekwencji dla zdrowia.

- Rzeczywiście glin znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak m.in. zioła i przyprawy, czy wspomniana herbata, natomiast większość związków glinu jest nierozpuszczalnych w wodzie i jego wchłanianie jest niewielkie. Od początku mojej pracy w oddziale toksykologicznym, nie mieliśmy żadnego zatrucia glinem – dodaje lek. Eryk Matuszkiewicz, specjalista toksykologii klinicznej oraz chorób wewnętrznych z Oddzialu Toksykologii im. Dr W. Błeńskiej w Poznaniu.

Źródła glinu to nie tylko żywność. Gdzie jest go najwięcej?

- Głównym źródłem glinu są rudy: boksyt, kryolit, kaolin, używane do wyrobu farb brązowych. Glin na szeroką skalę stosowany jest w pirotechnice i spawalnictwie. Związki glinu stosowane są także jako środki zmniejszające kwaśność żołądka, antyseptyczne i ściągające. Na co dzień na glin jesteśmy gównie narażeni podczas spalania węgla, odpadów, czy przemysłu metalurgicznego i cementowego – wyjaśnia lekarz, toksykolog.

Ponadto, związki glinu znajdują się w składzie niektórych kosmetyków i leków. Są one również wykorzystywane jako substancje dodatkowe do żywności. Kinga Głaszewska dodaje, że do żywności glin może przenikać także z garnków.

- Bardzo istotne jest to, że glin może przenikać do żywności, kiedy do gotowania używamy garnków aluminiowych. Widziałam zestawienie dotyczące przecieru pomidorowego, który był gotowany w garnku aluminiowym oraz stalowym. Ten w garnku aluminiowym miał około 17 miligramów glinu na kilogram, a w stalowym nie miał nawet jednego. Warto jednak podkreślić, że wiele zależy też od produktu, jaki był badany, ponieważ glin lubi się ze środowiskiem kwaśnym, w którym szybciej się wytrąca. Stąd też tak głośne stało się połączenie herbaty z cytryną, podczas którego wytwarza się cytrynian glinu. Aby takie połączenie było faktycznie szkodliwe, należałoby pijać je litrami – potwierdza dietetyczka.

Prawdą natomiast jest, że glin podany w większej dawce – jednorazowo, bądź też w dłuższym okresie – może wywołać efekty toksyczne, zwłaszcza w ośrodkowym układzie nerwowym.

- Glin może odkładać się także w kościach, czy w wyniku retencji glinu zawartego w pyle zawieszonym w powietrzu, także w płucach. Może prowadzić do zatrucia czy niedokrwistości. Łatwiej odkłada się także w mózgach osób z chorobą Alzheimera – kończy dietetyczka.

Katarzyna Gałązkiewicz, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka