Mózg po 50 roku życia: usprawnij go za pomocą diety
Nie jest tajemnicą, że dieta ma ogromny wpływ na kondycję człowieka. Naukowcy wnikliwie badają wpływ żywienia na nasz organizm, w tym na funkcjonowanie mózgu.
1. Dieta a sprawność umysłowa
Mózg, podobnie jak inne ludzkie organy, potrzebuje „paliwa”, aby sprawnie działać. Czy istnieje przepis na posiłek, który wspomoże naszą pamięć i zdolność koncentracji? Wiele już powiedziano na temat dobroczynnego działania na funkcje mózgu diety bogatej w warzywa, owoce, zboża oraz ryby. Z najnowszych badań naukowych wynika, że samo ograniczenie kaloryczności usprawnia pracę mózgu i wyraźnie spowalnia proces starzenia tego narządu. Neurolog Agnes Flöel z Uniwersytetu w Münster wykazała, że u osób w wieku od 50 do 80 lat, którym ograniczono kaloryczność pożywienia o 30%, nastąpiła znaczna poprawa pamięci (mierzona testem pamięci słownej). Co ciekawe, wszelkie inne nawyki i przyzwyczajenia dotyczące na przykład podejmowanej aktywności ruchowej pozostały niezmienione. Osoby, które brały udział w badaniu nie tylko poprawiły swoje zdolności poznawcze, ale także cieszyły się lepszym samopoczuciem, gdyż zrzuciły ok. 2,4 kg. To jednak nie wszystkie korzyści płynące z ograniczenia kaloryczności pożywienia. U osób, które na skutek obniżenia kaloryczności pożywienia osiągnęły wysokie wyniki w teście pamięci słownej, odnotowano również spadek poziomu białek C-reaktywnych. Białka te są wytwarzane w odpowiedzi na stan zapalny w organizmie. Jest to niezwykle ważne w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych, na przykład nowotworów czy cukrzycy. Odkrycia Agnes Flöel ujawniają, że ograniczenie kaloryczności sprzyja zachowaniu sprawnie funkcjonującego mózgu, samopoczucia oraz spowalnia procesy starzenia. Jest to niezwykle ważne dla osób po 50 roku życia. W większości krajów, zwłaszcza w Europie i Stanach Zjednoczonych, następuje starzenie społeczeństwa i wydłuża się czas, w którym ludzie muszą być aktywni zawodowo. Wiele więc wskazuje na to, że kwestia sprawnie działającego umysłu, gwarantującego dobre działanie pamięci i koncentracji, dziś staje się istotniejsza niż kiedykolwiek wcześniej.
2. Natychmiast dostarczyć energię!
Jeśli jednak chodzi o podstawowe zapotrzebowanie na energię, mózgu nie można oszukać. Określa on własne zapotrzebowanie na energię za pomocą jądra brzuszno-przyśrodkowego podwzgórza – obszaru w górnym pniu mózgu, który umieszczony jest w obu półkulach mózgowych. Zapotrzebowanie na energię podawane jest za pomocą receptorów dla ATP, który jest nośnikiem energii w naszym organizmie. Jeśli więc mierniki ATP stwierdzą zapotrzebowanie na energię, my zaczniemy rozglądać się za jedzeniem, by dostarczyć energię naszemu organizmowi.
3. Zdrowe nawyki od najmłodszych lat
Achim Peters, autor książki „Samolubny mózg”, twierdzi, że już od najmłodszych lat najlepiej kształtować nasze nawyki żywieniowe, tak aby w dorosłym wieku nie musieć sięgać po kaloryczne produkty spożywcze. Rodzice często pocieszają swoje dzieci, dając im cukierki czy batoniki. Dodatkowy cukier, który w chwilach stresu dzieci otrzymują wraz ze słodyczami, powoduje natychmiastowe zaspokojenie podwyższonego zapotrzebowania mózgu na energię. Choć przynosi to chwilowe ukojenie, to w dłuższej perspektywie uczy, jak zmniejszać odczuwany dyskomfort za pomocą nowych źródeł pokarmu i w wielu przypadkach daje początek otyłości.